SHARE

Иако је и по годинама старости и стажу у сарајевској болници, некадашњи предсједник Републике Српске (РС) Радован Караџић испунио услове за пензионисање, федерални Фонд ПИО/МИО недавно је категорично одбацио сваку могућност да се на списку његових осигураника нађе име оснивача СДС-а, коме се тренутно суди у Хашком трибуналу.У Заводу истичу да ни Караџић, ни његова супруга Љиљана Зелен-Караџић, која је дуго година радила као љекар у Сарајеву, не могу остварити ово право, преноси “Фокус”.

У правној служби федералног завода објашњавају да Караџић нема право да тражи пензију од њих, иако је као љекар психијатар у сарајевској болници остварио 30 година радног стажа, јер је 1992. године почео радити у Републици Српској. Даље објашњавају да ће његов захтјев по аутоматизму бити одбијен, а да пензију може да добије од Фонда ПИО РС.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је за “Фокус” да сваки осигураник који је испунио услове прописане Законом о пензијско-инвалидском осигурању, а који се односе на године радног стажа или на старост, има право на пензију.

Савјетник предсједника Савеза самосталних синдиката БиХ Едхем Бибер рекао је да треба разграничити политичке прилике и законе, односно међународне конвенције, које се морају поштовати.

“Фокус” од извора блиских породици Караџић сазнаје да Радован никада није ни тражио пензију од федералног Завода, а његова супруга већ више од три године добија пензију из Фонда ПИО РС.

Упућени тврде да се овакво понашање Завода ПИО/МИО може довести у везу с политиком и чињеницом да се Караџићу суди у Хагу, а не са законским актима који регулишу пензијску област. Они кажу да нико Караџићу не може оспорити право на пензију.

Лист подсјећа да је Насер Орић, ратни командант Армије БиХ у Сребреници, који је оптужен због злочина над Србима, ових дана најавио да ће поднијети захтјев за пензију надлежним службама у Србији у којој је прије рата радио као полицајац и из својих извора сазнаје да ће Орић сасвим сигурно добити оно што му припада, баш као што редовно од Србије пензију прима и бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић, познат и по томе што с поносом истиче да је посљедњи предсједник СФР Југославије.

SHARE

Оставите одговор