SHARE

Потпредсједник Владе Републике Српске (РС) Антон Касиповић изјавио је да, према посљедњим информацијама, ни Дрина ни Сава више не праве нове проблеме и да нема нових тешкоћа на поплављеном подручју.Касиповић је рекао да вода која је поплавила Дворове на подручју општине Бијељина споро отиче и да се покушава наћи начин да се то мјесто ослободи од воде.

“У сливу Дрине више нема никаквих тешкоћа, ојачава се насип на Сави код Бијељине и ту нема нове опасности”, изјавио је Касиповић на конференцији за новинаре Тима Владе РС за координацију и праћење стања у поплављеним подручјима.

Према његовим ријечима, Дирекција робних резерви наставила је са испоруком помоћи, данас је испоручено још 370 пари чизама, а према Бијељини се шаљу шлепери са сточном храном.

Касиповић је додао да су се привредне коморе РС и Србије договориле да за помоћ поплављеном становништву пошаљу шлепер шећера, док је Амбасада Француске одобрила 17.500 евра, а Цивилна заштита послала је захтјев да се изврши набавка око 500 пакета хране и хигијенсих потрепштина у том износу.

Министар финансија РС Александар Џомбић рекао је да је скраћени број 1416 до пријеподева позван 35 460 пута, а да је на жиро-рачун отворен за помоћ поплаљеним подручијима до 13.20 часова уплаћено 84.199 КМ.

Према његовим ријечима, Влада РС, односно сва министарства и буџетски корисници, раде на уштедама којима треба да се обезбиједи 4,5 милиона КМ, а тај новац ће, сходно ранијој одлуци, бити реалоциран за измирење дефинисаних потреба.

Џомбић је поновио да је ријеч о 500.000 КМ за огревно дрво, 108.000 КМ за чизме и канистере, 500.000 КМ за сточну храну, 850.000 КМ за зграду у Горажду, милион КМ за намјештај, пола милиона КМ за паркет и за исушиваче и калорифере 1,1 милион КМ.

SHARE

Оставите одговор