Potpredsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Anton Kasipović izjavio je da, prema posljednjim informacijama, ni Drina ni Sava više ne prave nove probleme i da nema novih teškoća na poplavljenom području.Kasipović je rekao da voda koja je poplavila Dvorove na području opštine Bijeljina sporo otiče i da se pokušava naći način da se to mjesto oslobodi od vode.

„U slivu Drine više nema nikakvih teškoća, ojačava se nasip na Savi kod Bijeljine i tu nema nove opasnosti“, izjavio je Kasipović na konferenciji za novinare Tima Vlade RS za koordinaciju i praćenje stanja u poplavljenim područjima.

Prema njegovim riječima, Direkcija robnih rezervi nastavila je sa isporukom pomoći, danas je isporučeno još 370 pari čizama, a prema Bijeljini se šalju šleperi sa stočnom hranom.

Kasipović je dodao da su se privredne komore RS i Srbije dogovorile da za pomoć poplavljenom stanovništvu pošalju šleper šećera, dok je Ambasada Francuske odobrila 17.500 evra, a Civilna zaštita poslala je zahtjev da se izvrši nabavka oko 500 paketa hrane i higijensih potrepština u tom iznosu.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da je skraćeni broj 1416 do prijepodeva pozvan 35 460 puta, a da je na žiro-račun otvoren za pomoć poplaljenim područijima do 13.20 časova uplaćeno 84.199 KM.

Prema njegovim riječima, Vlada RS, odnosno sva ministarstva i budžetski korisnici, rade na uštedama kojima treba da se obezbijedi 4,5 miliona KM, a taj novac će, shodno ranijoj odluci, biti realociran za izmirenje definisanih potreba.

Džombić je ponovio da je riječ o 500.000 KM za ogrevno drvo, 108.000 KM za čizme i kanistere, 500.000 KM za stočnu hranu, 850.000 KM za zgradu u Goraždu, milion KM za namještaj, pola miliona KM za parket i za isušivače i kalorifere 1,1 milion KM.

Ostavi poruku