SHARE

Општински штаб Цивилне заштите Бијељина одлучио је да настави санацију савског насипа на Тополовцу и затражио помоћ од Координационог тима Владе Републике Српске /РС/, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите РС.На синоћњој сједници Општинског штаба закључено је да се наставља са активностима на одводњи воде из МЗ Дворови, као и да је због одводњавања воде из дијелова мјесних заједница под водом неопходно извршити прекопавање дијела магистралног пута Бијељина-Рача, у складу са процјеном стручњака и одобрењем “Путева Српске”.

Донесена је наредба да се обустави испумпавање воде из пословних простора, подрума и депресија, док се не одводни вода са површине, да се настави са активностима на уклањању угинулих животиња у Дворовима, а тим за прикупљање података о домаћинствима која су била поплављена у МЗ са којих се повукла вода, припрема спискове за подјелу помоћи из робних резерви, донација и Црвеног крста.

Са синоћње сједнице је упућена наредба предузећу “Комуналац” и ЈП “Еко-Деп-у” за уклањање и одлагање смећа без накнаде, а у ову активност укључити и машински тим Републичке управе цивилне заштите.

Комисије за процјену штете у Јањи, Поповима, Амајлијама и Дијеловима су на терену, а у току јучерашњег дана подијељено је 300 литара уља, 500 литара млијека, 2 500 конзерви, 480 канистера за воду, 210 пари чизама, 15 тона сточне хране, док се огрев не дијели јер није стигао и нису готови спискови за подјелу.

Тренутно у касарни борави 26 евакуисаних лица, од тога девет мушкараца, 11 жена и шесторо дјеце. Снабдијевање електричном енергијом је редовно, осим у једном дијелу Дворовима гдје је 80 потрошача без струје.

Снабдијевање водом је уредно и вода је исправна за пиће.

У општини Зворник испумпана је вода из свих подрумских просторија, пословних и стамбених објеката.Снабдијевање водом је уредно, али вода је само за техничку употребу. Вода за пиће се доставља становништву.

Уклоњено је и одвезено смеће и наноси са градских улица, санација путних комуникација је у току, а на терену нема више угинуле стоке.

Хигијенско-епидемиолошке мјере су извршене, осим у пет објеката, гдје власници нису очистили подрумске просторије. Још нису укључене двије трафо станице.

У поплављеним подручјима је извршена подјела хране, обуће и огревног дрвета угроженом становништву.

На подручју Фоче у току јучерашњег дана помоћ Републичке дирекције за робне резерве дијељена је угроженом становништву у Миљевини, наставља се чишћење терена, а дезинфекција је у току.

Воде и даље нема у Миљевини и Тјентишту али се користи вода са извора. Напајање електричном енергијом је због јаког вјетра прекинуто у Јошаници, Завајту и Буковици.

Општини су потребни хигијенски пакети, чизме, рукавице и батеријске лампе.

У општини Ново Горажде настављен је рад на чишћењу објеката и одвожењу смећа. Проводе се активности на резању дрва за огрев, а за сада су све угрожене породице добиле по један кубни метар исјечених дрва.

Јавна кухиња је у функцији, а у колективном смјештају ноћ је провело 25 до 30 људи. Становништву ове општине су потребни хигијенски пакети.

Стање на подручју општина Требиње, Билећа, Невесиње и Гацко се стабилизује. У Билећи се вода у потпуности повукла, а у осталим општинама ниво воде и даље опада.

У свим општинама се ради на чишћењу и асанацији терена, а гдје су се стекли услови врши се дезинфекција. Општинске комисије већ процјењују штете.

Већи дио помоћи из залиха Републичке дирекције за робне резерве у храни и чизмама већ је подијељен угроженом становништву, као и помоћ са нивоа локалних заједница. Биће настављене активности чишћења, асанације, дезинфекције и процјене штете.

И даље је најтеже стање у Поповом пољу, с обзиром да ниво воде споро опада.

Током ноћи дошло је до наглог захлађења. Температуре у Невесињу, Гацку и Чемерну су испод нуле и има један до два центиметра снијега на Чемерну и Гацку.

Водостај ријеке Саве јутрос у 7.00 часова износио је у Броду 682, Шамцу 567 и Рачи 683 центиметра што је у опадању у односу на јучерашњи дан.

Проток на хидроелектранама јутрос у 6.00 часова износио је у Вишеграду 834 метра кубна у секунди, Бајина Башта 948 метара кубних у секунди, Мали Зворник 1 200 метара кубна у секунди, док је водостај ријеке Саве на мјерној тачки Рача у 6.00 часова износио 683 центиметра.

SHARE

Оставите одговор