SHARE

Демонстранти, који су протестовали у Лондону против одлуке Владе да повећа школарину за студенте, сукобили су се синоћ са полицијом испред зграде британског Парламента у вријеме када су посланици владајуће коалиције изгласали повећање студентских школарина.У немирима центру Лондона повријеђено је више десетина полицајаца и демонстраната, а нападнуто је и возило у коме су се налазили престолонасљедник Чарлс и његова суприга Камила, преноси Би-Би-Си.

Сукоби су почели након што је полиција опколила демонстранте у близини парламента; дио окупљених је узвикивао пароле и пјевао пјесме “Битлса”, али су неки од њих напали полицију каменицама и металним шипкама, комадима бетонских блокова, транспарентима и билијарским куглама.

Стакла на неким владиним зградама поразбијана су, а споменик Винстону Черчилу исписан графитима, док је висока новогодишња јелка на Трафалгар скверу запаљена.

Немири су се касније проширили на околне улице и том приликом је оштећен одређени број излога, а нападнуто је и возило у коме су се налазили престолонасљедник Чарлс и његова суприга Камила који су кренули у позориште.

На њихов аутомобил су бачени конзерва боје и предмет који је оштетио један од прозора.

Извјештачи, који су видјели престолонасљедника и његову супругу како улазе у позориште, кажу да нису дјеловали узнемирено, а у Бакингемској палати су потврдили да ниједно од њих није повријеђено.

Протести студената, али и других организација и удружења, почели су прије неколико недјеља када је коалициона влада конзервативаца и либералних демократа објавила да немјерава да повећа школарине.

Повећање школарина изазвало је велике контроверзе и у самој владајућој коалицији – неколико десетина посланика двеју странака које чине владајућу коалицију гласало је против повећања школарина.

Парламент је ипак тесном већином усвојио приједлог – за је гласало 323 посланика, док је 302 било против.

Основна универзитетска школарина сада ће бити повећана на 6.000 фунти, а максимална је ограничена на 9.000 фунти.

До сада је граница била постављена на 3.000 фунти (око 3 500 евра).

SHARE

Оставите одговор