Demonstranti, koji su protestovali u Londonu protiv odluke Vlade da poveća školarinu za studente, sukobili su se sinoć sa policijom ispred zgrade britanskog Parlamenta u vrijeme kada su poslanici vladajuće koalicije izglasali povećanje studentskih školarina.U nemirima centru Londona povrijeđeno je više desetina policajaca i demonstranata, a napadnuto je i vozilo u kome su se nalazili prestolonasljednik Čarls i njegova supriga Kamila, prenosi Bi-Bi-Si.

Sukobi su počeli nakon što je policija opkolila demonstrante u blizini parlamenta; dio okupljenih je uzvikivao parole i pjevao pjesme „Bitlsa“, ali su neki od njih napali policiju kamenicama i metalnim šipkama, komadima betonskih blokova, transparentima i bilijarskim kuglama.

Stakla na nekim vladinim zgradama porazbijana su, a spomenik Vinstonu Čerčilu ispisan grafitima, dok je visoka novogodišnja jelka na Trafalgar skveru zapaljena.

Nemiri su se kasnije proširili na okolne ulice i tom prilikom je oštećen određeni broj izloga, a napadnuto je i vozilo u kome su se nalazili prestolonasljednik Čarls i njegova supriga Kamila koji su krenuli u pozorište.

Na njihov automobil su bačeni konzerva boje i predmet koji je oštetio jedan od prozora.

Izvještači, koji su vidjeli prestolonasljednika i njegovu suprugu kako ulaze u pozorište, kažu da nisu djelovali uznemireno, a u Bakingemskoj palati su potvrdili da nijedno od njih nije povrijeđeno.

Protesti studenata, ali i drugih organizacija i udruženja, počeli su prije nekoliko nedjelja kada je koaliciona vlada konzervativaca i liberalnih demokrata objavila da nemjerava da poveća školarine.

Povećanje školarina izazvalo je velike kontroverze i u samoj vladajućoj koaliciji – nekoliko desetina poslanika dveju stranaka koje čine vladajuću koaliciju glasalo je protiv povećanja školarina.

Parlament je ipak tesnom većinom usvojio prijedlog – za je glasalo 323 poslanika, dok je 302 bilo protiv.

Osnovna univerzitetska školarina sada će biti povećana na 6.000 funti, a maksimalna je ograničena na 9.000 funti.

Do sada je granica bila postavljena na 3.000 funti (oko 3 500 evra).

Ostavi poruku