SHARE

Десеторо оптужених за помагање у скривању генерала Ратка Младића ослобођено је данас кривице пред Првим основним судом у Београду, због недостатка доказа и застарјелости.Кривице су, због недостатка доказа, ослобођени пензионисани војни пилот Станко Ристић и његов син Предраг Ристић, те Љиљана Васковић и Борисав Ивановић.

Због застарјелости кривичног гоњења, оптужница је одбачена против осталих шесторо оптужених – бившег официра Војске Републике Српске Марка Лугоње, Ратка Вучетића, кћерке и сина Љиљане Васковић – Татјане и Бојана, као и против Саше Бадњара и Благоја Говедарице.

Оптужени Благоје Говедарица кажњен је, али за неовлашћено држање пиштоља ЦЗ и 15 метака, на шест мјесеци затвора условно.

Судија Дејан Гарић рекао је у образложењу пресуде да за четворо ослобођених кривице није доказано да су извршили кривично дјело “помоћ учиниоцу послије извршено кривичног дјела”, на начин на који је наведено у оптужници.

Он је рекао да нема доказа да је Ратко Младић боравио у становима које је у Београду изнајмљивао Станко Ристић, као и да није доказано да је остало троје помагало Младићу у скривању.

Говорећи о осталих шест оптужених, Гарић је рекао да је у њиховом случају застарјелост кривичног гоњења наступила 2008. године и у једном дијелу најкасније 2009. године.

Пресуда оптуженима за помагање Ратку Младићу требало је да буде саопштена 4. новембра, али је тужилаштво непосредно прије изрицања пресуде затражило изузеће предсједника Првог основног суда и судије Гарића. Захтјеви тужилаштва су у међувремену одбијени.

Адвокати одбране оцијенили су да је данашњом пресудом њиховим брањеницима побиједила правда.

Милош Шаљић, бранилац Љиљане Васковић и њено двоје деце, рекао је новинарима испред Палате правде да је правосуђе коначно поступило у складу са законом и донијело одлуку “независно од разноразних утицаја који су у овом случају били више него очигледни”.

“Судија Гарић је имао довољно снаге да се одупре притисцима и да поступи по савести и закону. Важно је да је правда победила”, рекао је Шаљић.

Горан Петронијевић, бранилац Саше Бадњара, рекао је да је у вези с овим предметом дошло до процесног преседана, који је “штетио правном поретку” Србије и навео да одбрана још није донијела дефинитивну одлуку да ли ће поднијети кривичну пријаву против тужилаштва, које је спријечило изрицање пресуде 4. новембра.

“Они који су то смислили, нанели су много већу штету држави, него што мисле да су користили. Ако је разлог био да се ова пресуда не објави због извештаја /главног хашког тужиоца Сержа/ Брамерца, то је могло да се учини на други начин, јер нико од ових људи није непријатељ државе”, рекао је Петронијевић.

Десеторо оптужених се теретило да су од 2002. године, када је Младић напустио војне објекте у Србији, па до краја 2005. године проналазили и изнајмљивали станове у Београду у којима се Младић скривао, обезбјеђивали му храну, телефоне и превозна средства.

Првооптужени међу њима био је официр ВРС Јово Ђого који је у међувремену преминуо, а оптужница га је теретила да је организовао скривање.

Они су ухапшени у априлу 2006. године и држани у притвору скоро осам мјесеци, послије чега су пуштени да се бране са слободе.

Суђење је током протекле четири године у више наврата враћано на почетак због промјене судског вијећа, болести оптужених, као и два неуспјела покушаја бившег Другог општинског суда да се огласи ненадлежним послије промјене закона када је дјело за које се терете оптужени прешло у надлежност Вијећа за ратне злочине Окружног суда.

Прво основно тужилаштво је својевремено у завршној ријечи предложило да се 10 оптужених прогласи кривим и осуди по закону, јер је током суђења доказано да су од 2002. до 2006. године допринијели да Младић не буде откривен и ухапшен, иако су знали да је пред Хашким трибуналом оптужен за најтежа кривична дела ратних злочина.

Одбрана оптужених тражила је ослобађајућу пресуду, истичући да њихови брањеници нису извршили кривично дјело за које се терете, пошто Младић није правоснажно осуђен пред Хашким трибуналом, и да против њихових брањеника нема доказа који би потврдили да су га они скривали.

Рок за жалбу на данашњу пресуду Првог основног суда је 15 дана.

SHARE

Оставите одговор