U bijeljinskim mjesnim zajednicama Dvorovi, Dijelovi, Dazdarevo, Kriva Bara i Trnjaci pod vodom je još oko 700 kuća – saopšteno je jutros iz Republičke uprave Civilne zaštite.Tim za crpljenje vode sa zaplavljenog terena, u toku jučerašnjeg dana, prokopavanjem odvodnog kanala, odvodnio je poplavljene dijelove Dvorova-Triješnicu, Budžak i MZ Gojsovac. Danas se nastavljaju radovi jednog mašinskog tima na crpljenju preostale vode sa poplavljenog područja.

Punkt sa spasilačkom ekipom u Dvorovima, sa jednim vozilom Oružanih snaga BiH, sanitetskim vozilom, čamcem i teretnim vozilom, bio je mobilan za intervencije tokom noći.

Nastavljaju se aktivnosti na utvrđivanju oštećenog nasipa u rejonu Topolovac.

Tokom jučerašnjeg dana veterinarski tim za sanaciju terena prikupio je i izvršio zakopavanje 616 svinja, 23 ovce, šest teladi i 163 košnice pčela.

U opštini Foča nema promjena u odnosu na prethodni izvještaj. Voda iz gradskog vodovoda se može koristiti za piće nakon prokuvavanja.

Jedna trafostanica na Tjentištu nije u funkciji, a opština traži higijenske pakete, gumene čizme i gumene rukavice. Komisija radi na procjeni štete.

U Novom Goraždu se nastavlja sa čišćenjem objekata, a voda se može koristiti za piće nakon prokuvavanja.

Kolektivni smještaj je prebačen iz škole u bivši stacionar Fabrike žice, gdje je smješteno 25 do 30 ljudi.

U Trebinju protok vode kroz branu Gorica i danas iznosi 220 metra kubna u sekundi.

U selu Orašje nivo vode u odnosu na najviši opao je za pet do šest centimetara. U koliko ne bude vjetra u jutarnjim časovima planira se dostavljanje pripremljenih namirnica za ovo selo.

Na ostalim lokalitetima voda se i dalje povlači, ali se još nisu stekli uslovi za čišćenje i dezinfekciju.

U Bileći se radi na popravci putnih komunikacija kroz naselja koja su bila pod vodom.

Na području Nevesinja u MZ Biograd i Grabovica nivo vode je opao za 120 centimetara. Nastaviće se rad na čišćenju i saniranju terena sa kojih se povukla voda.

U reonu sela Lukovice i Gareva, opština Gacko, nivo vode je i dalje u opadanju.

Vodostaj rijeke Save je manji u odnosu na juče – u Brodu za 13 centimetara, u Šamcu za 22 centimetra, dok je u Gradišci za dva centimetra viši.

Protok na HE Višegrad jutros u 6.00 časova iznosio je 1015 metara kubnih u sekundi, na HE Bajina Bašta 1000 metara kubnih u sekundi, na HE Mali Zvornik 986 metara kubnih u sekundi, dok je vodostaj rijeke Save na mjernoj tački Rača u 6.00 časova iznosio 708 centimetara.

Ostavi poruku