Odgovori Srbije na dio pitanja iz upitnika Evropske komisije koja se odnose na bezbjednost i potragu za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem ostaće tajna za javnost, pišu beogradske „Večernje novosti“.Saradnja sa Hagom, koja će nositi oznaku tajne, pokrivena je sa 12 pitanja, a trećina se odnosi na hapšenje Mladića i Hadžića – korake koje država preduzima protiv njih i onih koji ih skrivaju. Pitanja se odnose i na to koliko se bjegunaca dobrovoljno predalo i da li su izručenja pratili problemi, navodi list.

„Informacije koje su vezane za bezbednost i Hag ne moraju da budu objavljene, jer bi, ukoliko izađu u javnost, mogle da nanesu štetu državi i istrazi“, rekao je šef Vladinog savjeta za evropske integracije Laslo Varga.

On je objasnio da su u pitanju podaci koji i u Srbiji nose oznaku tajnosti.

List navodi da je Evropska unija ostavila mogućnost da Vlada Srbije ne objavi informacije koje su povjerljive, te da je stoga već odlučeno da se na sajtu ne objelodane svi odgovori.

Dio tajnih informacija je ujedno ustupak Srbiji jer druge zemlje iz okruženja nisu imale to pravo.

Iako su Crnogorci odlučili da upitnik bude tajni, na insistiranje Evropske komisije morali su da promijene stav, piše list.

Ostavi poruku