SHARE

Влада Републике Српске /РС/ обезбиједила је додатних 4,2 милиона КМ за помоћ поплављеним подручјима, тако што је од свих буџетских корисника тражила реалокацију средстава у износу од 20.000 до 50.000 КМ за реализацију закључака данашње посебне сједнице.“Реалокацијом средстава, коју буџетски корисници већ имају за своје редовне активности, сходно обиму средства и плану Владе РС који ће данас бити сачињен, биће уплаћена средства за провођење закључака са данашње сједнице”, рекао је предсједник РС Милорад Додик.

Он је истакао да ће Влада издвојити 1.500.000 КМ за набавку намјештаја и паркета, који је пропао у домаћинствима,
као и да је наложила “Електропривреди РС” и њеним дистрибутивним организацијама да обезбиједе непрекидно и појачано снабдијевање струјом и санирају индивидуалну потрошњу и преузму трошкове домаћинстава и привредних објеката угрожених поплавама.

Начелницима општина Влада је препоручила да прогласе ванредно стање у општинама, да би се остварила одређена права за поврат ПДВ-а за изгубљену и оштећену робу у поплавама.

“Општине су задужене да што је прије могуће сачине комплетне спискове потреба, да бисмо почели процедуре набавки”, рекао је Додик, наводећи да је вода ушла у више од 3 000 кућа.

Он је нагласио да је Влада РС одобрила 850.000 КМ за куповину објекта у Новом Горажду са 32 стана, у који би се уселило 30 породица из монтажних објеката у којима се не може наставити живјети.

Додик је рекао да је неопходно иселити и насеље у Билећи које је стално изложено подземним водама и истакао да је Влада данас изразила спремност да са општином сачини план за дислокацију домаћинстава.

“Општина треба да обезбиједи земљиште и инфраструктуру, а Влада РС би заједно са `Електропривредом РС` извршила изградњу тих објеката”, истакао је Додик.

Он је навео да Влада тражи да се настави дистрибуција хране и хигијенских средстава, у складу са планом који ће сачинити општине и Републичка дирекција робних резерви.

Према његовим ријечима, одобрено је 108.000 КМ за додатну набавку чизама и канистера.

“Влада РС прихвата и препоручује формирање фонда солидарности на нивоу РС, који би требао бити трајан и омогућити стално прикупљање средстава од свих субјеката и појединаца, да би се исказала солидарност на овом плану”, напоменуо је Додик.

Влада РС одлучила је да сви запослени у јавној управи издвоје једну дневницу у децембру за уплату у Фонд солидарности за санацију штета, препоручивши то и другим установама.

Влада РС задужује Министарство здравља и социјалне заштите РС за цјелокупну дератизацију и дезинфекцију, као и мобилизацију свих служби на простору читаве РС, како би се спријечиле могуће епидемије.

“Од општина Влада РС тражи да сачине конкретне планове за дистрибуцију сточне хране и одобрава Дирекцији за робне резерве 500.000 КМ за набавку сточне хране, јер је процијењено да у овом тренутку хране за људство има, али да недостаје за сточни фонд”, рекао је Додик.

Додик је навео да је Влада РС за набавку апарата за сушење индивидуалних и привредних објеката одобрила 1.000.000 КМ и тражи хитну набавку, додавши да је отежавајућа околност чињеница да у окружењу нема више од 10-15 таквих апарата.

Он је додао да су контактирани произвођачи у западној Европи, са којим се преговара, те да је потребно бар седам дана да апарати буду допремљени.

Влада РС је наложила “Електропривреди РС” и њеним дистрибутивним организацијама да обезбиједе непрекидно и појачано снабдијевање електричном енергијом, као и да санирају и индивидуалну потрошњу и преузму трошкове домаћинстава и привредних објеката угрожених поплавама.

Дирекцији за путеве РС наложено је да хитно отклони клизиште на путу Фоча – Гацко, као и да сачини план санације штета на свим магистралним и регионалним путевима, као и посебан план у санацији локалних путева, који су и највише угрожени.

Додик је рекао да Влада РС тражи редефинисање Правилника о подстицајима у пољопривредној производњи, да би се покрила подручја угрожена поплавама, а од надлежних министарстава припрему репроматеријала за прољећну сјетву, са посебним акцентом на поплављена подручја.

“Влада задужује Министарство финансија да заједно са банкама и осигуравајућим друштвима обезбиједи ефикасну реакцију. Прије свега, молимо банке да привредним друштвима која имају штете од поплава репрограмирају обавезе и пролонгирају наплату у неком реалном року”, рекао је Додик, позвавши осигуравајуће куће да буду ефикасне у вези са исплатама штета.

SHARE

Оставите одговор