SHARE

Влада Републике Српске /РС/ добиће до 15. децембра одговор ОХР-а на допис у вези са маркирањем међуентитетске линије, изјавио је високи представник Валентин Инцко.“У том допису биће оних елемената који указују да приликом маркирања међуентитетске границе између РС и Федерације БиХ /ФБиХ/ мора бити билатералних договора, односно да нема једностраних договора или рјешења”, рекао је Инцко за “Глас Српске”.

Он је истакао да је високи представник надлежан само за провођење цивилног, а не војног дијела мировног уговора у оквиру које је питање међуентитетске границе. Инцко је нагласио да је раније за те ствари био надлежан НАТО и да је та област сада у надлежности ЕУФОР-а.

Министар правде РС Џерард Селман недавно је изјавио да је у току формирање комисије РС која ће утврдити ентитетску линију и пренијети је са топографских карата на стварно стање.

Селман је нагласио да ће РС обавити маркирање и да ће се свакако обратити ОХР-у и надлежним међународним институцијама, које су према Дејтонском мировном споразуму једине надлежне да изврше званично маркирање одређених тачака те линије.

У Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове навели су да се садашњи послови описа међуентитетске линије разграничења обављају на нивоу ове установе и да подручне јединице нису ангажоване у овој фази посла.

Међуентитетска линија разграничења дуга је 1.150 километара и захвата 42 општине РС. Линија цијепа 279 катастарских општина, а пролази кроз 520 километара приватних посједа, мјестимично цијепајући и низ објеката, било приватних или државних. Међуентитетска линија цијепа и 14.000 парцела и кроз државну својину пролази у дужини од 630 километара.

SHARE

Оставите одговор