SHARE

Влада Републике Српске /РС/ наложила је данас министарствима и Дирекцији за воде да почну израду цјеловитог пројекта за одбрану од вода у Српској, као и санацију водоодбрамбеног насипа уз ријеку Саву на подрујчу Семберије, који је грађен прије 30-так година.Влада РС затражила је да се почне са формирањем комисије за процјену штета од поплава и да се са институцијама Србије и Црне Горе сачини извјештај, на бази којег ће се испитати систем координације управљања водама, те побошљати систем обавјештавања од евентуалних опасности.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је данас да би заједно са Србијом требало сачинити план одбране од Дрине. “То је неопходно ставити као приоритетан дугорочан програм Владе РС. Да сада имамо комплетне пројекте, неопходно је бар седам до 10 година да се изграде сви насипи, црпне станице и друго што је неопходно за одбрану од поплава”, рекао је Додик новинарима након ванредне сједнице Владе РС на којој је разматрано стање у вези са поплавама.

Он је навео да је Влада РС закључила да је неопходено наставити непрекидно праћење стања, вршити интервенције и помоћ, за шта су задужени сви субјекти, од министарстава до локалне заједнице и представника мјесних заједница.

“Влада тражи да се почне са формирањем комисије за процјену штета насталих поплавама и тражи извјештај о поплавама, који треба сачинити са институцијама Србије и Црне Горе, на бази којег ће се испитати систем координације управљања водама, те поправи систем обавјештавања од евентуалних опасности”, рекао је предсједник РС.

Додик је напоменуо да постоји одређена координација, али да је очигледно да се бољом сарадњом могло више утицати на обавјештавање становништва.

Предсједник РС је рекао да је на сједници констатовано да је дјеловање републичких органа, локалних заједница и Оружаних снага БиХ била добра и многим помогла.

Влада РС је констатовала да је правовремено формирала координациони одбор, који је имао добру комуниацију са свим органима, како би се правовременим мјерама и активностима помогло становништву.

Влада РС је констатовала да су поплаве настале као резултат неочекиваних прилива воде из хидроакумулација и да су причиниле огромну материјалну штету на индивидуалним каздинствима, привреди и инфраструктури.

“На сву срећу, није било људских жртава, мада је много људи исељено и имали су потребу за помоћи”, рекао је Додиик и додао да је проблеме правила и законска регулатива о јавним набавкама, који су успоравали процесе помоћи.

Предсједник РС је нагласио да је у овом тренутку битно смањена опасност од поплава у РС.

Додик је рекао да су сједници присуствовали начелници општина које су непосредно биле угрожене поплавама, као и представницди Привредне коморе РС и Савеза синдиката РС.

Потпредсједник Владе РС Антон Касиповић је рекао да ће министарства у току дана направити своје акционе програме да би могли приступити реализацији свих ових обавеза, додавши да ће се Влада РС најкасније до сутра поново састати да би ове програме усвојила.

Касиповић је рекао да су сви министри уплатити по 1.000 КМ за помоћ угроженим од поплава, подсјетивши на кратки хуманитарни број 1416, апелујући на хуманост грађана.

Начелник општине Бијељина Мићо Мићић рекао је да је на подручју ове општине поплављено 3 357 кућа, те да је још око 1 5000 кућа под водом.

“Прије три дана подијелило смо 7 000 оброка. То говори о томе колики имамо проблем”, рекао је Мићић, захваливши се републичким и локалним органима на ангажованости, али и свим грађанима који су помогли.

SHARE

Оставите одговор