Припадници Службе за откривање ратних злочина МУП-а Србије завршили су данас претрес две куће у Новом Саду које припадају блиским рођацима хашког оптуженика Горана Хаџића (52), речено је Тањугу у Тужилаштву за ратне злочине.Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је данас током преподнева да се потрага обавља на основу наредбе тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића.

„Циљ ове акције јесте потрага за документима и материјалима, али и лицима која имају евентуална сазнања о томе где се налази хашки бегунац Горан Хаџић и могли би да помогну у његовом лоцирању и проналажењу“, објаснио је Векарић.

Према његовим речима, ради се о једној у низу акција спровођења акционог плана за окончање сарадње са Хашким трибуналом.

Међународни кривични трибунал за бившу Југославију оптужио је 2004. године бившег председника Републике Српске Крајине за злочине против човечности и кршења закона и обичаја ратовања.

У оптужници се наводи да је Горан Хаџић, као председник Српске аутономне области Славонија, Барања и западни Срем, и након тога као председник Републике  Српске Крајине  (РСК), учествовао у удруженом злочиначком подухвату као саизвршилац током оружаних сукоба у Републици Хрватској.

Leave a Reply