Pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije završili su danas pretres dve kuće u Novom Sadu koje pripadaju bliskim rođacima haškog optuženika Gorana Hadžića (52), rečeno je Tanjugu u Tužilaštvu za ratne zločine.Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas tokom prepodneva da se potraga obavlja na osnovu naredbe tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

„Cilj ove akcije jeste potraga za dokumentima i materijalima, ali i licima koja imaju eventualna saznanja o tome gde se nalazi haški begunac Goran Hadžić i mogli bi da pomognu u njegovom lociranju i pronalaženju“, objasnio je Vekarić.

Prema njegovim rečima, radi se o jednoj u nizu akcija sprovođenja akcionog plana za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju optužio je 2004. godine bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

U optužnici se navodi da je Goran Hadžić, kao predsednik Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i nakon toga kao predsednik Republike  Srpske Krajine  (RSK), učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao saizvršilac tokom oružanih sukoba u Republici Hrvatskoj.

Ostavi poruku