SHARE

Радници Новинско-издавачког и штампарског предузећа “Ослобођење”, њих 260, у свим пословницама широм Републике Српске /РС/ ступили су јутрос у генерални штрајк, ради заштите економских и социјалних права.Предсједник Синдикалне организаџије овог предузећа Предраг Шобат рекао је новинарима да су радници “Ослобођења” данас ступили у генерални штрајк, након штрајка упозорења у којем послодавац није одговорио на захтјеве радника.

“Јутрос смо ступили у генерални штрајк у свим пословницама `Ослобођења` од Требиња до Приједора и Новог Града и покушаћемо да истрајемо у штрајку до испуњења наших захтјева, који се односе на исплату 16 заосталих плата, рјешавање статуса запослених и повезивање радног стажа”, истакао је Шобат.

Он је оцијенио да је покретање стечаја у овом предузећу неповољно за раднике.

“Ако нам послодавац не пружи адекватан одговор на наше захтјеве, не искључујемо могућност да наредних неколико дана изађемо на улице, ради испуњења наших захтјева”, истакао је Шобат.

Шобат је рекао да ће Синдикална организација “Ослобођења” у току дана прослиједити писмо генералном директору предузећа у Бањалуци Здравку Голубовићу, у којем ће захтијевати да у Бањалуку дође неко од одговорних људи из београдске компаније “Делта” и понуди одговоре и рјешења у овом предузећу.

Шобат је подсјетио на раније тврдње послодавца да је тражио стратешког партнера за куповину “Ослобођења”, те да је помињана Фабрика дувана Сарајево, додајући да су те тврдње дискутабилне.

Анка Вујановић, представница Синдикалне организације Пословног центра “Ослобођења” Приједор, рекла је новинарима да у овом предузећу ради 33 године и да се радници налазе у јако тешкој материјалној ситуацији.

“Желимо да радимо, а ако то није могуће да затворе фирму и да идемо на Биро за запошљавање да имамо социјално осигурање”, рекла је Вујановићева.

Компанија “Дарта трговина” из Бањалуке у процесу приватизације 2006. године купила је већински пакет акција “Ослобођења”, док је “Дарту” 2008. године купила београдска компанија “Делта”.         Након тога, компанија “Делта” је отпустила све запослене раднике у “Дарти”, осим директора, тврдећи да је власник “Ослобођења” компанија “Дарта” која више не постоји, а не “Делта”.

Компанија “Делта” је половином ове године донијела одлуку да прода “Дарту”, а самим тим и “Ослобођење” и од тада су у преговорима

са Фабриком дувана Сарајево.

SHARE

Оставите одговор