SHARE

У општини Бијељина је око 1 000 кућа још заплављено у мјесним заједницама Дворови, Дијелови, Даздарево, Крива Бара, Батковић, Трњаци и Гојсовац и врши се достављање хране, воде за пиће и чизама угроженом становништву, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.На мјестима са којих се вода повукла остале су велике количине блата, смећа и другог отпада. Врши се организовано затрпавање угинуле стоке, под контролом ветеринарске службе и комуналне полиције, на локацији одређеној и припремљеној за ту намјену.

Припадници професионалне ватрогасне јединице ће у наредном периоду испумпавати воду из подрума и приземља објеката и исушивати их.

На оштећеном насипу на Сави, на црпној станици Тополовац током ноћи заустављено је цурење воде врећама са земљом и пијеском, те насипањем великих количина земље и камена. Урађен је контра-насип, а радови на ојачавању насипа наставиће се и у току дана. У акцији је учествовало 500 мјештана, 50 припадника Оружаних снага БиХ, 50 припадника МУП-а РС, 50 припадника Граничне полиције, припадници саобраћајне полиције и ватрогасне екипе.

На каналу Дашница у предјелу МЗ Батковић урађено је подизање нивоа насипа на каналу.

Угроженом становништву МЗ Јања, Амајлије, Попови, Дијелови, Крива Бара, Дворови, Гојсовац, Трњаци, Даздарево подијељена је храна, чизме, свијеће и лијекови према списковима савјета МЗ, као и сточна храна фармама.

Екипе прве медицинске помоћи уз помоћ спасилачких екипа пружале су помоћ угроженом становништву.

У току јучерашњег дана, директор Републичке управе цивилне заштите Милимир Додер са сарадницима посјетио је овај локалитет да би сагледао ситуацију, а током данашњег дана на овом подручју биће замјеник и помоћник директора Републичке управе цивилне заштите.

У општинама Ново Горажде, Фоча, Вишеград и Рудо настављене су активности на санацији посљедица поплава. Објекти се и даље чисте, одвозе уништене ствари, а јуче су започете активности на дезинфекцији очишћених објеката.

Школа у Новом Горажду је јуче почела са радом, а једна учионица се користи за смјештај евакуисаног становништва које се још није вратило у своје куће.

Снабдијевање електричном енергијом је нормализовано.

Снабдијевање водом за пиће је у прекиду у Миљевини и Тјентишту. На осталом подручју општине Фоча снабдијевање водом није прекинуто, али вода није за употребу.

Јуче у току дана, из залиха Републичке дирекције за робне резерве достављена је помоћ.

У општини Требиње проток кроз брану Горица и даље износи 220 метара кубна у секунди.

У селу Орашје у Поповом Пољу ниво воде је током ноћи био у стагнацији. Јединица цивилне заштите за спасавање на води и под водом је и даље на овом подручју. Уколико дозволе временске прилике, у току дана угроженом становништву ће се доставити помоћ.

У МЗ Љубомир и Петрово Поље нема промјена у односу на претходни извјештај.

У општини Билећа вода се скоро потпуно повукла са поплављеног подручја. Проводе се мјере дезинфекције, чишћења септичких јама и друге мјере санације посљедица поплава.

У општинама Невесиње и Гацко стање је непромијењено.

Проток на Хидроелектрани Вишеград у 5.00 часова износио је 1172 метра кубна у секунди, на ХЕ Бајина Башта у 7.00 часова износио је 1175, а на ХЕ Мали Зворник 1112 метара кубних у секунди. Водостај ријеке Саве на мјерној тачки Рача у 7.00 часова износио је 732 центиметра.

SHARE

Оставите одговор