SHARE

Жалбено вијеће Хашког трибунала изрећи ће данас коначну пресуду Веселину Шљиванчанину, некадашњем начелнику Гардијске бригаде ЈНА, коме је у мају прошле године казна повећана са пет на 17 година затвора.Ово је први и једини случај у историји Трибунала да је дошло до преиспитивања правоснажне пресуде.

Шљиванчанину је у мају прошле године казна повећана са пет на 17 година затвора, након што је, осим за помагање и подржавање мучења, проглашен кривим и за убиства заробљеника на пољопривредном добру “Овчара” код Вуковара 20. новембра 1991. године.

Жалбено вијеће је, на захтјев одбране, саслушало исказ бившег начелника штаба Гардијске бригаде Миодрага Панића и прихватило га као “нову чињеницу”.

Панић је рекао да је 20. новембра 1991. био у близини Шљиванчанина и првооптуженог у овом предмету Милета Мркшића, али да није чуо да је Мркшић обавијестио Шљиванчанина о повлачењу војне полиције са “Овчаре”.

Одбрана сматра да треба укинути осуду за помагање и подржавање убистава, а казну од 17 година затвора замијенити казном не дужом од шест година, узимајући у обзир вријеме које је оптужени већ провео у притвору.

Према мишљењу тужилаштва, уколико би жалбено вијеће укинуло пресуду за помагање и подржавање убистава, требало би пооштирити првобитну казну од пет година због помагања и подржавања мучења. Тужилаштво сматра да би одговорајућа казна била 15 година затвора.

SHARE

Оставите одговор