SHARE

Радници Новинско-издавачког и штампарског предузећа “Ослобођење”, њих 260, у свим пословницама широм Републике Српске /РС/ ступиће у 9.00 часова у генерални штрајк, ради заштите економских и социјалних права, потврдио је данас Срни предсједник Синдикалне организаџије овог предузећа Предраг Шобат.Он је нагласио да су радници “Ослобођења” 30. новембра ступили у штрајк упозорења, али да послодавац у року од седам дана није испунио захтјеве радника, због чега су принуђени да ступе у генерални штрајк.

Шобат је рекао да радници од послодавца захтијевају рјешавање статуса запослених, исплату заосталих 16 плата, што у просјеку по раднику износи око 9.000 КМ, те повезивање радног стажа.

Генерални штрајк радника “Ослобођења” у Бањалуци биће одржан у пословници тог предузећа у Улици Веселина Маслеше.

Шобат је приликом штрајка упозорења подсјетио на тврдње послодавца да је тражио стратешког партнера за куповину “Ослобођења”, те да је помињана Фабрика дувана Сарајево.

“Да ли је постојао стратешки купац или не радницима није познато или је послодавац том причом за јавност само куповао вријеме”, истакао је Шобат.

Он је рекао да радници траже од послодавца да им одговори зашто није пронађен стратешки партнер за куповину “Ослобођења” и да ли ће уопште бити нечега од те приче.

Компанија “Дарта трговина” из Бањалуке у процесу приватизације 2006. године купила је већински пакет акција “Ослобођења”, док је “Дарту” 2008. године купила београдска компанија “Делта”.        Након тога, компанија “Делта” је отпустила све запослене раднике у “Дарти”, осим директора, тврдећи да је власник “Ослобођења” компанија “Дарта” која више не постоји, а не “Делта”.

Компанија “Делта” половином ове године донијела је одлуку да прода “Дарту”, а самим тим и “Ослобођење” и од тада су у преговорима са Фабриком дувана Сарајево.

SHARE

Оставите одговор