Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da srpskom narodu u BiH niko ne može da zamjeri zbog onoga što želi, a to je Republika Srpska.Čović je u izjavi Srni ponovio da se ustavna jednakost Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH može osigurati kroz tri nivoa vlasti i četiri federalne jedinice, od kojih bi treća federalna jedinica bila s hrvatskom većinom, a četvrta administrativni centri u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

„Ako to uspijemo, onda smo dali šansu BiH, a ako ne uspijemo, onda smo krenuli u pravcu razgradnje BiH“, rekao je Čović.

Kada je riječ o granicama, Čović kaže da to nije stvar Ustava i da se o tome može razgovarati i dogovarati.

Govoreći o susretu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, Čović je rekao da je Merkelovoj iznio stav da jedan od tri naroda u BiH „počesto smatra da ima više prava od druga dva naroda“.

„Prenio sam Merkelovoj da se prilikom implementacije izbornih rezultata u BiH mora uvažiti volja glasača Srba, Hrvata i Bošnjaka te da, ako bi neko od većinskog naroda, a prije svega SDP BiH, pokušao da ignoriše volju ostala dva naroda, to nosi opasnost za BiH“, rekao je Čović.

Čović kaže da ga raduje činjenica da njemačka kancelarka i njeni saradnici razumiju prilike u BiH, te da im je želja da Njemačka, kao politički i ekonomski uticajna zemlja, pomogne stabilnost BiH.

Ostavi poruku