SHARE

Предсједници СНСД-а и ХДЗ-а БиХ Милорад Додик и Драган Човић договорили су се да се ове двије партије, заједно са СДС-ом и ХДЗ-ом 1990 током децембра састану у Мостару и разговарају о свим битним и актуелним питањима у БиХ.Додик и Човић су се сагласили да је потребно што прије конституисати власт, поручивши да то сигурно неће бити авантура, те да базични дејтонски принцип подразумијева ротацију представника конситутивних народа на важним дужностима.

Додик је рекао да ће СНДС гласати за хрватског кандидата на челу Савјета министара БиХ, наводећи да је логично и политички коректно да ту функцију сада обавља Хрват.

“Сматрам да је за функционисање органа влсти на нивоу БиХ важно управо то да конситутивни народи буду адекватно заступљени у власти. Зато прихватамо реалност и чињеницу да је Србин до сада био предсједавајући Савјета министара, прије тога Бошњак и да је сасвим логично и политички коректно да сада буде Хрват”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са делегацијом ХДЗ-а БиХ, коју је предводио лидер странке Човић.

Додик је оцијенио добром сарадњу ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990, као и сарадњу СНСД-а и СДС-а.

Он је подсјетио да СНСД и ХДЗ БиХ усаглашавају дјеловање странака о важнијим питањима о свим нивоима власти, потврдивши партнерство са ХДЗ-ом у погледу коначног дефинисања структуре власти, посебно Савјета министара и хрватског кандидата на његовом челу.

Наводећи да СНСД нема значајну улогу у партиципирању власти у Федерацији БиХ, Додик је напоменуо да је договорено да у саставу Владе РС буде један министар из ХДЗ-а БиХ, а да ће ова хрватска странка то исто обезбиједити СНСД-у у Влади ФБиХ.

Додик је поновио ранији став да Суд и Тужилаштво БиХ немај уставни легитимитет, већ политичку подршку међународне заједнице, због чега морају бити редефинисани.

“На том плану ћемо радити. Можда бисмо у овом тренутку прихватили да општи кирминалитет и тероризам буду процесуирани на нивоу Тужилаштва и Суда БиХ, али све друго мора бити ствар правосуђа на нижим нивоима, како то предвиђа и Устав БиХ”, поручио је Додик и додао да се досадашња улога ове двије правосудне институције сводила на егзекуцију према свим виђенијим Србима и Хрватима.

Он је оцијенио да је и правосуђе у РС под снажним утицајем ОХР-а.

Говорећи о пресуди Суда у Стразбуру у случају “Сејдић – Финци”, Додик је истакао да је провођење те пресуде проблематично са становништа међународног положаја, јер би Споразум о стабилизацији и придруживању могао да буде суспендован, уколико та одлука не буде проведена.

“Ни једног тренутка нисмо рекли да не желимо разговор о уставним промјенама ширег обима, али имамо јасне ставове. Мислили смо да је добро ова одлука буде извршена у овом тренутку и отклоњена пријетња и да на тај начин почну широки разговори о уставним промјенама, у вези којих су већ позициониране неке ствари”, каже Додик и истиче да у вези тога има висок степен сагласности са ХДЗ-ом.

Истичући да у предстојећим уставним промјенама није упитан политички и територијални положај РС, Додик је рекао да се бошњачки политички представници у БиХ залажу за крај Српске, због чега РС “спори све што су високи представници на силу пренијели на ниво БиХ”.

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да ће састанак у Мостару бити у функцији континуитета разговора, који ће се пренијети на сараднике на свим нивоима власти, како би ове партије “избалансирале ствари” и имале заједничко дјеловање.

“То може направити само добро БиХ”, закључио је Човић.

Говорећи о правосуђу на нивоу БиХ, Човић је рекао да ова странка у приједлогу Устава БиХ нема Суда и Тужилаштва БиХ, истичући да би тај оперативни дио правосудних институција требао да буде на ентитетском нивоу, а на нивоу БиХ само Уставни суд БиХ.

Човић је поновио ранији став о уставним промјенама о формирању БиХ на три нивоа власти кроз четири федералне јединице са сједиштима у Мостару, Сарајеву, Бањалуци и Тузли, али да се до промјена у Уставу ништа не може десити без подршке двотрећинске већине у парламенту.

Он је истакао да је неопходна уставна једнакост три народа.

Човић је истакао да не желе добро БиХ они који покушавају да кроз ове изборе анулирају један народ који је добио 89 подршке хрватског народа.

Он је подсјетио да ове двије партије углавном имају исто мишљење о државној имовини, попис становништва, правосуђе, извршна власт, енергетски систем, те да је све то припрема за нешто што би сутра могао да буде уставни концепт БиХ.

SHARE

Оставите одговор