Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije pozvao je sva parohijska sveštenstva i manastirske uprave da odmah pokrenu akcije prikupljanja hrane, higijenskih sredstava, ćebadi i novca kojim bi Eparhija kupila krevete, dušeke i ćebad za stanovništvo ugroženo poplavama.Vladika Vasilije rekao je da je potrebno da se u akciju maksimalno uključe sveštenici, manastirske uprave, crkvene opštine i odbori, parohijani, te da svako ponaosob zakuca na vrata nekog preduzeća da bi se prikupilo što više pomoći i pomoglo što većem broju ugroženih.

Episkop zvorničko-tuzlanski smatra da bi bilo dobro da se svaka kuća odazove i pomogne u granicama mogućnosti, jer je situacija zaista katastrofalna i alarmantna.

On je pozvao namjesnike da hitno sazovu sveštenstvo na sastanak da bi bio sačinjen zajednički plan prikupljanja pomoći – saopšteno je iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Vladika Vasilije podsjeća da je većina građana u istočnom dijelu Republike Srpske koji su pogođeni poplavama već preživjela jednu golgotu 1992. godine, te da ih je zadesila nova katastrofa taman kada su ponovo svili novo gnijezdo.

„Osim njih, stradali su i mještani sela uz tok rijeka Drine i Save. Svi oni uglavnom se bave se poljoprivredom i stočarstvom, a vodena stihija uništila im je sve za samo sat-dva. Zima koja je na pragu još više će otežati ionako tešku situaciju, jer samo Bog zna kako će uspjeti da isuše poplavljene kuće i stvari“, naglasio je vladika Vasilije.

On vjeruje da ovaj apel Eparhije zvorničko-tuzlanske neće ostati kao „glas vapijućeg u pustinji“, već da će naići na razumijevanje i kod sveštenika i kod naroda.

Prikupljena novčana sredstva potrebno je dostaviti eparhijskoj blagajni od koje će biti dobijena specifikacija za šta su novčana sredstva utrošena.

Ostavi poruku