Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću nastavljeno je jutros u Haškom tribunalu svjedočenjem potpukovnika holandske vojske Herija Koningsa, koji je 1995. godine radio kao vojni posmatrač UN u Sarajevu.Suđenje Karadžiću nastavljeno je poslije jednomjesečnog prekida, koji je timu odbrane odobren radi pregleda oko 14 000 stranica potencijalno oslobađajućeg materijala, koje je krajem oktobra objelodanilo Tužilaštvo.

Potpukovnik Konings ranije je u Hagu dao iskaz na suđenjima generalu Dragomiru Miloševiću, nekadašnjem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa, i generalu Momčilu Perišiću, bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije, optuženima za zločine nad nesrpskim stanovništvom.

Koningsovo svjedočenje odnosi se na situaciju u Sarajevu u vrijeme dok je on tamo boravio, posebno na snajperske i artiljerijske incidente.

Svjedok daje iskaz o istragama u kojima je učestvovao, uključujući istragu o dva napada modifikovanim avionskim bombama 16. juna 1995. godine i istragu o granatiranju pijace Markale 28. avgusta 1995. godine.

Ostavi poruku