SHARE

Суђење некадашњем предсједнику Републике Српске (РС) Радовану Караџићу настављено је јутрос у Хашком трибуналу свједочењем потпуковника холандске војске Херија Конингса, који је 1995. године радио као војни посматрач УН у Сарајеву.Суђење Караџићу настављено је послије једномјесечног прекида, који је тиму одбране одобрен ради прегледа око 14 000 страница потенцијално ослобађајућег материјала, које је крајем октобра објелоданило Тужилаштво.

Потпуковник Конингс раније је у Хагу дао исказ на суђењима генералу Драгомиру Милошевићу, некадашњем команданту Сарајевско-романијског корпуса, и генералу Момчилу Перишићу, бившем начелнику Генералштаба Војске Југославије, оптуженима за злочине над несрпским становништвом.

Конингсово свједочење односи се на ситуацију у Сарајеву у вријеме док је он тамо боравио, посебно на снајперске и артиљеријске инциденте.

Свједок даје исказ о истрагама у којима је учествовао, укључујући истрагу о два напада модификованим авионским бомбама 16. јуна 1995. године и истрагу о гранатирању пијаце Маркале 28. августа 1995. године.

SHARE

Оставите одговор