SHARE

Власти БиХ помогле су Влади САД у борби против међународног тероризма, каже се у једној од дипломатских депеша које је јуче објавила веб страница “Викиликс”.Стејт департмент у интерном документу упућеном 30. децембра прошле године на адресе америчких амбасада на Блиском истоку истиче да су владе шест земаља Европе и Азије, међу њима и БиХ, предузеле законске мјере с циљем сузбијања активности Препорода исламског насљеђа (РИХС), преноси “Глас Српске”.

Ријеч је о терористичкој организацији која дјелује под параваном хуманитарне организације. Њено сједиште је у Кувајту, са огранцима у бројним земљама. Због инфилтрирања Ал-Каиде, нарочито у Авганистану и Пакистану, САД и УН су ову организацију у јануару 2002. године прогласиле терористичком.

Према информацијама Стејт департмента, РИХС је финансирао терористичке групе у различитим регионима свијета, а ужива широку подршку јавности у Кувајту као хуманитарна организација. Кувајтске власти нису предузеле значајније кораке у разобличавању њених правих активности.

БиХ се помиње и у дипломатској биљешци Америчке амбасаде у Бечу од 20. августа 2009. године, у којој се наводи да Аустрија, упркос непостојању јасних спољнополитичких циљева, може бити значајан амерички партнер. Наводи се примјер Балкана, гдје је Аустрија показала да је у стању да спроводи координисану и јасну стратегију која је у потпуном складу с америчким политичким циљевима у тој регији.

“Њујорк тајмс” објавио је јуче интерна документа Стејт департмента, односно повјерљиви меморандум државног секретара Хилари Клинтон из децембра 2009. године, у коме се наводи да су становници Саудијске Арабије и њених сусједа, сви савезници САД, главни финансијери многих екстремистичких активности.

SHARE

Оставите одговор