Vlasti BiH pomogle su Vladi SAD u borbi protiv međunarodnog terorizma, kaže se u jednoj od diplomatskih depeša koje je juče objavila veb stranica „Vikiliks“.Stejt department u internom dokumentu upućenom 30. decembra prošle godine na adrese američkih ambasada na Bliskom istoku ističe da su vlade šest zemalja Evrope i Azije, među njima i BiH, preduzele zakonske mjere s ciljem suzbijanja aktivnosti Preporoda islamskog nasljeđa (RIHS), prenosi „Glas Srpske“.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koja djeluje pod paravanom humanitarne organizacije. Njeno sjedište je u Kuvajtu, sa ograncima u brojnim zemljama. Zbog infiltriranja Al-Kaide, naročito u Avganistanu i Pakistanu, SAD i UN su ovu organizaciju u januaru 2002. godine proglasile terorističkom.

Prema informacijama Stejt departmenta, RIHS je finansirao terorističke grupe u različitim regionima svijeta, a uživa široku podršku javnosti u Kuvajtu kao humanitarna organizacija. Kuvajtske vlasti nisu preduzele značajnije korake u razobličavanju njenih pravih aktivnosti.

BiH se pominje i u diplomatskoj bilješci Američke ambasade u Beču od 20. avgusta 2009. godine, u kojoj se navodi da Austrija, uprkos nepostojanju jasnih spoljnopolitičkih ciljeva, može biti značajan američki partner. Navodi se primjer Balkana, gdje je Austrija pokazala da je u stanju da sprovodi koordinisanu i jasnu strategiju koja je u potpunom skladu s američkim političkim ciljevima u toj regiji.

„Njujork tajms“ objavio je juče interna dokumenta Stejt departmenta, odnosno povjerljivi memorandum državnog sekretara Hilari Klinton iz decembra 2009. godine, u kome se navodi da su stanovnici Saudijske Arabije i njenih susjeda, svi saveznici SAD, glavni finansijeri mnogih ekstremističkih aktivnosti.

Ostavi poruku