SHARE

Амерички филозоф и активиста Ноам Чомски потписао је отворено писмо аустралијском премијеру Џулији Гилард у којем се на њу апелује да објави “снажно саопштење” и подржи Џулијана Асанжа, оснивача интернет сајта “Викиликс”.Чомски, професор лингвистике и познати критичар америчке спољне политике, придружио се бројним угледним аустралијским правницима, писцима и новинарима који су, такође, потписали писмо.

Потписници су указали на “растућу насилничку реторику” усмјерену на аустралијског држављанина Асанжа и изразили “озбиљну забринутост” за његову безбједност.

“Зато вас позивамо да у име аустралијске Владе осудите позиве на физичке нападе на Асанжа и јавно објавите да ће Асанж добити права и заштиту који му припадају, без обзира на то да ли незаконите пријетње стижу од појединаца или држава”, наводи се у писму, које је пренио интернет сајт Еј-Би-Си.

Аустралијска премијерка позвана је да потврди приврженост Аустралије слободној политичкој комуникацији и подржи Асанжова основна права.

Потписници писма апелују да Гилардова осигура правну помоћ оснивачу “Викиликса”, како би се обезбједило да “правни поступци против њега буду вођени у потпуности у складу са принципима закона и процедуралне исправности”.

“Ваша изјава у вези са овим не треба да буде контроверзна – то је само израз привржености демократским принципима и владавини права”, наводи се у писму.

Аустралијска премијерка раније је осудила објављивање повјерљивих порука америчке дипломатије на “Викиликсу” као “веома неодговорно” уз напомену да су те информације сакупљене “нелагалним акатом”.

SHARE

Оставите одговор