SHARE

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да ће током данашњег боравка у Бањалуци саговорницима пренијети да је дошло вријеме сарадње, која претпоставља мир, добросусједске односе и разумијевање, што је свима у интересу.“Вријеме је да се сви врате својим домовима, да почне интензивна трговина, културна размјена и сарадња и да се све страшне посљедице рата санирају”, истакао је Јосиповић и поручио да суживот сусједних земаља нема алтернативу и да оне заједничким снагама треба да нађу пут према ЕУ.

Он је додао да је дошло вријеме да се ријеше многа отворена питања између БиХ и Хрватске, попут повратка и питања несталих.

“Хрватска константно показује спремност и позива све да се врате. То више није проблем политичке воље или безбједности. То је економски проблем, проблем одрживости. Није довољно чак ни саградити куће, јер ти људи морају живјети од нечега”, рекао је Јосиповић за бањалучке “Независне новине”.

Он је рекао да исто треба да се догоди и у односу на Хрвате који су избјегли из БиХ.

“Ми знамо да пуно Хрвата треба да се врати у Посавину. Ја сам у првом сусрету, тада с премијером, сада с предсједником Републике Српске Милорадом Додиком видио да он подржава повратак људи, да жели да се људи врате. Мислим да сада треба да пређемо на дјела”, рекао је Јосиповић.

Говорећи о статусу Хрвата у БиХ и њиховим ставовима да немају могућности као други конститутивни народи, Јосиповић је рекао да се то посебно види кроз механизам ентитетског одлучивања.

“Оно што мислим да је потпуно легитимно је очекивање Хрвата у БиХ да добију исте могућности. Да ли ће то бити учињено на један, други, трећи или неки пети начин, није моје да ја о томе говорим”, рекао је Јосиповић и додао да од политике у БиХ очекује да се обезбиједи институцијална равноправност народа.

Коментаришући то што га је уређивачки колегијум “Независних новина” изабрао за личност године, Јосиповић је рекао да је то велико признање и част.

“Схватам и као знак да и у БиХ, као и у Хрватској, превладавају људи који желе мир, помирење, који желе добар суживот, привредну сарадњу, културну сарадњу и то ми је подстицај да радим и даље”, рекао је Јосиповић.

SHARE

Оставите одговор