Američki predsednik Barak Obama i kineski predsednik Hu Djintao razgovarali su telefonom noćas o situaciji na Korejskom poluostrvu, saopštila je Bela kuća.Obama je tom prilikom pozvao Kinu da saradjuje sa SAD i ostalim saveznicima kako bi „uputili jasnu poruku Severnoj Koreji da su njene provokacije neprihvatljive“, navodi se u saopštenju.

Kineski predsednik Hu je rekao da je Kina veoma zabrinuta zbog situacije na Korejskom poluostrvu koja bi mogla da izmakne kontroli ako se to pitanje ne bude rešavalo na odgoravajući način, iznela je državna novinska agencija Sinhua, a prenosi Rojters.

„Sada je najvažnije da se staloženo suoči sa situacijom“, istakao je Hu i pozvao sve strane na uzdržanost kako se situacija ne bi još više pogoršala.

Severna Koreja je 23. novembra bombardovala južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong što je veoma zateglo situaciju u regionu.

SAD i saveznici su pozivali na uzdržanost, a od Kine, saveznika Pjongjanga, je traženo da utiče na Severnu Koreju. Peking je pozvao na regionalne razgovore kako bi se smirile tenzije.

Kasnije u toku dana predvidjeni su razgovori „vašingtonske trojke“ – američkog državnog sekretara Hilari Klinton sa njenim japanskim i južnokorejskim kolegama – oko napada Pjongjanga.

Ishod tih razgovora bi trebalo da bude saopštenje koje osudjuje taj napad.

Predstavnik Kine neće učestvovati na tom sastanku, ali će „vašsingtonska trojka“ razgovarati i o predlogu Pekinga o sazivanju hitnih regionalnih razgovora o krizi.

Portparol južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova Kim Jung-sun izjavio je novinarima u Seulu da bi tema tih razgovora bila kako navesti Severnu Koreju da ide u dobrom pravcu, i dodao da bi rezultati tih razgovora poslali odgovarajuću poruku ostalim zemljama, uključujući Rusiju i Kinu.

Južna Koreja je danas započela jednonedeljne pomorske vojne vežbe sa bojevim gadjanjem, uprkos upozorenjima Pjongjanga da ne izvodi provokativne vežbe u problematičnim vodama sa zapadne strane poluostrva.

Seul je istakao da nije planirano da se vežbe održe u blizini ostrva Jeonpjeong.

Pjongjang ocenjuje da održavanje ovih vežbi pokazuje da je Seul „veoma odlučan“ u tome da započne rat.

Četvoro Južnokorejaca poginulo je 23. novembra u granatiranju koje je izvršila Severna Koreja, a 18 ljudi je ranjeno.

Severna Koreja je rekla da je Južna Koreja isprovocirala taj napad zato što su granate, ispaljene tokom južnokorejske vojne vežbe, pale u njene teritorijalne vode.

Ostavi poruku