SHARE

Предсједник Хашког трибунала Патрик Робинсон позвао је данас Савјет безбједности УН да предузме акцију за смањене великог одлива службеника Трибунала и поновио свој позив за оснивање фонда за жртве ратних злочина.Како је вечерас саопштено из кабинета предсједника Трибунала у Хагу, према посљедњим процјенама, од 10 текућих предмета, четири ће бити закључена идуће године, за пет предмета се очекује да ће бити закључени 2010, а суђење Радовану Караџићу требало би да буде заврштено крајем 2013. године.

Сви жалбени поступци требало би да буду окончани до краја 2014, иако скорашња, неизбјежна кашњена у Караџићевом предмету указују да треба направити нову процјену када је у питању завршетак суђења, наводи се у саопштењу.

Робинсон је рекао да Трибунал наставља да предузима све могуће мјере да се убрзају суђења, али да судије упозоравају на екстремни пристисак да убрзају рад суда.

“Судије имају право да раде у окружењу слободном од спољних притисака, тако да њихова независност није угрожена, или не изгледа угрожена”, рекао је судија Робинсон.

У обраћању Савјету безбједности УН Робинсон је указао да је, упркос мјерама да се убрзају суђења, морало доћи до измјена процена везаних за распоред, због утицаја изван контроле Трибунала, као што су застрашивања и непојављивања свједока, болест оптуженог, смрт заступника одбране, компликација повезаних са оптуженима који се сами заступају, откривање нових доказа и осипање запослених.

SHARE

Оставите одговор