Predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson pozvao je danas Savjet bezbjednosti UN da preduzme akciju za smanjene velikog odliva službenika Tribunala i ponovio svoj poziv za osnivanje fonda za žrtve ratnih zločina.Kako je večeras saopšteno iz kabineta predsjednika Tribunala u Hagu, prema posljednjim procjenama, od 10 tekućih predmeta, četiri će biti zaključena iduće godine, za pet predmeta se očekuje da će biti zaključeni 2010, a suđenje Radovanu Karadžiću trebalo bi da bude završteno krajem 2013. godine.

Svi žalbeni postupci trebalo bi da budu okončani do kraja 2014, iako skorašnja, neizbježna kašnjena u Karadžićevom predmetu ukazuju da treba napraviti novu procjenu kada je u pitanju završetak suđenja, navodi se u saopštenju.

Robinson je rekao da Tribunal nastavlja da preduzima sve moguće mjere da se ubrzaju suđenja, ali da sudije upozoravaju na ekstremni pristisak da ubrzaju rad suda.

„Sudije imaju pravo da rade u okruženju slobodnom od spoljnih pritisaka, tako da njihova nezavisnost nije ugrožena, ili ne izgleda ugrožena“, rekao je sudija Robinson.

U obraćanju Savjetu bezbjednosti UN Robinson je ukazao da je, uprkos mjerama da se ubrzaju suđenja, moralo doći do izmjena procena vezanih za raspored, zbog uticaja izvan kontrole Tribunala, kao što su zastrašivanja i nepojavljivanja svjedoka, bolest optuženog, smrt zastupnika odbrane, komplikacija povezanih sa optuženima koji se sami zastupaju, otkrivanje novih dokaza i osipanje zaposlenih.

Ostavi poruku