SHARE

Начелник општине Бијељина Мићо Мићић рекао је да је на поплављеном терену у Семберији тренутно најнеопходнија помоћ Министарства пољопривреде Републике Српске (РС) зато што су угрожене велике пољопривредне површине и да би се обезбиједила помоћ за исхрану стоке и фарми.”Храна за стоку је хитно потребна. Министар пољопривреде РС Радивоје Братић помогао је да се обезбиједи први контингент – стићи ће резанци репе из шећеране, а робне резерве послаће око 100 тона хране за стоку”, рекао је Мићић након цјелодневног обиласка терена и састанка са Братићем и министрима здравља и унутрашњих послова Ранком Шкрбићем и Станиславом Чађом.

Наводећи да се вода повукла готово са двије трећине поплављене површине, он је истакао да је данашњи дан први у којем може изразити оптимизам.

“Стање се нормализује у Јањи, Поповима и Амајлијама. Организовали смо екипе за чишћење терена и ветеринарске екипе да склањају угинулу стоку. Обезбиједили смо дио хране и воду за људе које непрестано дијелимо на пунктовима у угроженим насељима”, рекао је Мићић.

У селима у којима се Дрина повукла – Амајлијама, Поповима и Јањи – креће примјена мјера хигијенско-здравствене заштите и чишћења. Остаје проблем у Дворовима, Трњацима у мјестима Рудине, Крива Бара и мјестима око насеља Дворови, јер је ту дошла огромна количина воде, рекао је Мићић.

Он је рекао да охрабрује што је јуче у Бијељини предсједник РС Милорад Додик дао добар приједлог за набавку 2 000 апарата за сушења објеката. “Приоритет је исцрпити воду из подрума и очистити терен, дворишта, а потом сушити куће. За оне који не буду могли да се врате у своје куће имамо спремних 2 000 лежајева у касарни”, подсјетио је Мићић.

Мићић је изразио увјерење да ће сви заједно и синхронизовано успјети да одговоре задатку који предстоји, уз помоћ министара који су данас цијели дан на терену и уз добру организацију припадника Цивилне заштите и полиције, Дома здравља и других.

SHARE

Оставите одговор