Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić rekao je da je na poplavljenom terenu u Semberiji trenutno najneophodnija pomoć Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske (RS) zato što su ugrožene velike poljoprivredne površine i da bi se obezbijedila pomoć za ishranu stoke i farmi.“Hrana za stoku je hitno potrebna. Ministar poljoprivrede RS Radivoje Bratić pomogao je da se obezbijedi prvi kontingent – stići će rezanci repe iz šećerane, a robne rezerve poslaće oko 100 tona hrane za stoku“, rekao je Mićić nakon cjelodnevnog obilaska terena i sastanka sa Bratićem i ministrima zdravlja i unutrašnjih poslova Rankom Škrbićem i Stanislavom Čađom.

Navodeći da se voda povukla gotovo sa dvije trećine poplavljene površine, on je istakao da je današnji dan prvi u kojem može izraziti optimizam.

„Stanje se normalizuje u Janji, Popovima i Amajlijama. Organizovali smo ekipe za čišćenje terena i veterinarske ekipe da sklanjaju uginulu stoku. Obezbijedili smo dio hrane i vodu za ljude koje neprestano dijelimo na punktovima u ugroženim naseljima“, rekao je Mićić.

U selima u kojima se Drina povukla – Amajlijama, Popovima i Janji – kreće primjena mjera higijensko-zdravstvene zaštite i čišćenja. Ostaje problem u Dvorovima, Trnjacima u mjestima Rudine, Kriva Bara i mjestima oko naselja Dvorovi, jer je tu došla ogromna količina vode, rekao je Mićić.

On je rekao da ohrabruje što je juče u Bijeljini predsjednik RS Milorad Dodik dao dobar prijedlog za nabavku 2 000 aparata za sušenja objekata. „Prioritet je iscrpiti vodu iz podruma i očistiti teren, dvorišta, a potom sušiti kuće. Za one koji ne budu mogli da se vrate u svoje kuće imamo spremnih 2 000 ležajeva u kasarni“, podsjetio je Mićić.

Mićić je izrazio uvjerenje da će svi zajedno i sinhronizovano uspjeti da odgovore zadatku koji predstoji, uz pomoć ministara koji su danas cijeli dan na terenu i uz dobru organizaciju pripadnika Civilne zaštite i policije, Doma zdravlja i drugih.

Ostavi poruku