Озбиљни преговори Београда и Приштине могу се очекивати послије избора у овој покрајини, можда већ 18. децембра, изјавио је министар за Косово и Метохију у Влади Србије Горан Богдановић.Према његовим ријечима, озбиљни преговори могу се очекивати тек након формирања власти у Приштини, послије косовских избора који ће бити одржани 12. децембра, што посљедњих дана потврђују и представници албанских власти, који као датум почетка преговора наводе 18. децембар.

„Београд је усвојио платформу за разговоре. Важно је да ће у тиму Београда бити људи који познају ситуацију на Косову и Метохији и који су експерти из области о којима ће се преговарати“, рекао је Богдановић за „Вечерње новости“.

Он је истакао да ће дијалогом бити обухваћене све теме, укључујући и статус.

За разлику од првобитних изјава, и представници косовске владе у оставци потврдили су претходних дана да су спремни за предстојеће преговоре са званичницима Београда и да ће платформа Приштине бити „Устав Косова и свеобухватан план Мартија Атхисарија“.

Богдановић је рекао да је у Министарству за Косово и Метохију формиран штаб за логистику, са великом базом података која ће бити од помоћи преговарачком тиму.

Он је нагласио да ће у београдском тиму бити и косовски Срби.

Ostavi poruku