SHARE

Швајцарска организација која одржава веб сајт “Викиликс” саопштила је данас да је главни сервер тог сајта у Француској престао са радом и да се тренутно ради на пребацивању тренутно јединог доступног домена – wikileaks.ch – на сервер смештен у Шведској.Денис Симоне из швајцарске организације “Пиратска партија” казао је да би преусмеравање могло да потраје неколико часова и да је сајт још доступан захваљујући нумеричким адресама са шведских сервера, пренела је агенција АП.

Симоне у изјави за америчку агенцију није могао да каже због чега је сервер у Француској престао са радом.

Француски министар за индустрију Ерик Бесон затражио је у петак забрану делимичног одржавања сервера тог антикорупцијског веб сајта у Француској.

“Ситуација је наприхватљива. Француска не може одржавати сајт који крши тајност дипломатских односа и угрожава људе”, поручио је тада Бесон у писму упућеном званичницима Министарства.

Америчка компанија “Еври Ди-Ен-ЕС” (Еверy ДНС) у четвртак је укинула домен wикилеакс.орг, а услуге одржавања сервера “Викиликсу” раније је отказао и “Амазон” због наводног кршења услова коришћења услуге.

“Викиликс” је прошлог месеца започео објављивање око 250.000 тајних дипломатских депеша, због чега се нашао на мети влада великог броја земаља.

SHARE

Оставите одговор