SHARE

Предсједник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је данас у Бијељини да завршетак изградње одбрамбеног насипа на Сави и изградња насипа на Дрини једино могу дугорочно смањити опасност од поплава у Српској и огромне штете које Република тешко може да санира, те најавио да ће тражити да тај посао буде завршен у што краћим роковима.“Систем одбране од поплава на овом подручју, односно насип који брани Семберију од излијевања ријеке Саве, стар је 30 година, зато планирамо да `Водопривреда РС` почне што је могуће прије тај сегмент послова како би се дугорочно ово подручје заштитило од опасности које проузрокује висок ниво Саве”, рекао је Додик.

Он је нагласио да посљедње поплаве, које су задесиле цијелу РС и њен народ, представљају велику катастрофу и то други или трећи пут у овој години на различитим мјестима.

“Штете од полава су непроцјењиве и само у овој године сигурно прелазе пола милијарде марака”, рекао је Додик новинарима након састанка са министром финансија РС Александром Џомбићем, директором Управе Цивилне заштите РС Милимиром Додером, начелником општине Мићом Мићићем и члановима Кризног штаба у згради Скупштине општине Бијељина.

Предсједник Републике је нагласио да није све у материјалним штетама које се дешавају, јер несигурност која се у таквим ситуацијама појаваљује додатно је оптерећујућа, али је важно да су све јавне службе дјеловале правовремено и учиниле све што је могуће да зауставе стихију.

“Сви су дјеловали јединствено у оквиру могућности да се помогне угроженим људимо, да се евакуишу, да им се обезбиједи храна и све оно што им је потребно у оваквим ситуацијама. Оно што сада треба да урадимо јесте да усмјеримо пажњу на овај проблем, санирамо штете, становништво здравствено збринемо, медицинска служба мора да реагује правовремено и обезбиједи да се не појави ниједан случај било какве епидемије”, истакао је Додик.

Оцјенивши да је сада неопходно набавити апарате за сушење поплављених објеката, предсједник РС је рекао да је већ наложио да се набави 2.000 апарата које ће Цивилна заштита дијелити угроженом становништву на реверс, односно које ће користити док им је то потребно.

Додик је најавио да ће захтјевати од “Електропривреде РС” да на свим просторима, од Фоче до Бијељине што прије омогући нормално снабдјевање електричном енергијом, додавши да се морају предвидјети и неке алтернативне могућности за то.

Он је додао да Управа Цивилне заштите РС има посебну улогу у оваквим ситуацијама и да ће остати на терену како би помогла људима у санацији штета, а прије свега у обезбјеђивању огрева, јер угрожено становништво не смије бити остављено у хладним и влажним просторијама.

Након састанка предсједник Додик, министар Џомбић, начелник Мићић са члановима Кризног штаба посјетиће Етно село “Станишићи”, те поплављена насења Дворове, Даздарево, Рудине, Трњаке, насип на Сави, Батковић, Амајлије и Попове.

SHARE

Оставите одговор