SHARE

Шпански ваздушни простор је данас поново отворен после штрајка контролора лета који је довео до потпуне парализе аеродрома, а влада је прогласила ванредно стање у земљи први пут у протеклих 35 година демократије.Више од 90 одсто контролора лета се вечерас вратило на посао, али ће бити потребно до 48 часова да се ваздушни саобраћај врати на нормалу, изјавио је шпански вицепремијер Алфредо Перес Рубалкаба.

“Нећемо дозволити да се оваква ситуација понови. Неће бити никаквих проблема током Божићних празника или после њих. То је владино обећање”, рекао је Рубалкаба на конференцији за новинаре, пренео је Ројтерс.

Шпанска влада јутрос је прогласила ванредно стање због штрајка контролора лета и упозорила да ће они који се не врате на посао прекршити закон. Ванредно стање ће бити на снази наредних 15 дана, додао је Рубалкаба.

Реч је о првом ванредном стању у Шпанији од краја војне владавине и смрти диктатора Франсиска Франка 1975. године.

Шпанска војска је у петак после подне преузела контролу над контролним торњевима на аеродромима, пошто је штрајк контролора лета прекинуо авиосаобраћај на главним шпанским аеродромима, чиме је било погодјено око 250.000 путника.

Контролори лета су масовно отишли на боловање неколико сати пошто је влада одобрила пакет оштрих мера због буџетског дефицита, укључујући делимичну приватизацију аеродрома и преношење управљања аеродромима у Мадриду и Барселони на приватни сектор.

Контролори лета у Шпанији зарадјују десет пута више него што су просечна примања шпанске породице која износе око 24.000 евра годишње.

SHARE

Оставите одговор