SHARE

Ниво ријеке Саве на мјерном мјесту у Рачи на подручју општине Бијељина тренутно износи 807 центиметара и прешао је коту редовне одбране од поплаве. Ниво ријеке Саве у сталном је порасту, а максимални икад забиљежени ниво на мјерном мјесту Рача износио је 856 центиметара.

У семберској мјесној заједници Вршани у насељу Нови ријека Сава излила се ноћас из свог корита, чиме је усложњену и критичну ситуацију на подручју општине Бијељина учинила још драматичнијом.

Начелник општине Бијељина Мићо Мићић рекао је ноћас да је ово подручје на коме се излила ријека Сава познато по честом плављењу, јер је то небрањени дио Семберије.

Оперативни штаб Републичке управе Цивилне заштите Републике Српске одлучио је да дио насипа на Сави ојача уколико се за то укаже потреба.

Припрема се појачање насипа у дијелу гдје је најнижи, а екипама Општинске цивилне заштите Бијељина данас стиже додатна помоћ у чамцима са посадама.

Ниво ријеке Дрине ноћас је значајно опао, а у 7.00 часова проток на Хидроцентрални Зворник износио је 1.900 метара кубних у секунди.

Села Попови, Амајлије, Дворови, Дијелови, Гојсовац, Даздарево, Тријешница, Трњаци су и даље под водом, а без струје је око 4 000 домаћинстава.

Све расположиве снаге, техника и људство, ноћас су на терену, евакуишу становништво и опскрбљују га водом и храном.

Из насеља Амајлије и Попови ријека Дрина се постепено повлачи, али на свом путу према ушћу у Саву прелази кроз Дворове, Даздарево, Трњаке и друга насеља. Првобитни талас од 4.000 метара кубних још увијек није достигао свој циљ – ушће Саве.

На ноћашњој сједници Кризног штаба Цивилне заштите, која свакодневно засједа два пута, оцијењено је да је ситуацију у Дворовима тешка, јер је у овој мјесној заједници која има 8 000 домаћинстава, потољено око 80 одсто насеља.

SHARE

Оставите одговор