Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić izjavio je danas da se situacija u Semberiji postepeno stabilizuje, vodostaj rijeke Drine je u opadanju, dok se nivo Save neznatno povećava.On je naglasio da voda opada u naseljima Amajlije, Janja i Popovi, dok još stoji u naselju Dvorovi i mogla bi da se proširi u naselje Trnjaci, te dijelove Marića i Batkovića.

„Problem nam je ostao još u Dvorovima, jer voda tamo stoji i postoji mogućnost da u narednom periodu potopi i Trnjake, dio Marića i dio Batkovića. Sreća je, ipak, da nema velikog dotoka i da neće biti velike količine vode. Vjerovatno ćemo morati isključiti dalekovod u Dvorovima koji snabdijeva strujom Trnjake, Međaše i taj dio Semberije, jer se pojavila voda oko čvorne stanice. Očekujemo da se sa Batkovićem, Marićima i Trnjacima završi širenje vode“, rekao je Mićić.

Optimistično je, kaže Mićić, što se nivo Save gotovo neznatno povećava i u toku noći porastao je svega dva centimetra. „To je ohrabrujuće, jer vjerovatno nećemo imati potrebu da podižemo nasip i da ga branimo, iako su ekipe na terenu i neprestano dežuraju“, rekao je Mićić novinarima nakon sjednice Kriznog štaba u Bijeljini.

Prema njegovim riječima, na terenu neprestano dežura i 10-ak ekipa hitne pomoći, a medicinsko osoblje je raspoređeno na punktovima, na najkritičnijim tačakama, a petoro ljudi je prebačeno u bolnicu.

On je najavio da će odmah nakon povlačenja vode biti izvršena dezinfekcija kako ne bi došlo do pojave zaraze.

U kasarni „Stepa Stepanović“ u Bijeljini trenutno je smješteno oko 150 ljudi, dok jedan dio ugroženog stanovništva ne želi da izlazi iz svojih domova, a većina ih ide kod familije i rodbine.

Načelnik Sektora policije Centra javne bezbjednosti Bijeljina Jovica Vasilić je nakon sjednice Kriznog štaba apelovao na građane da izbjegavaju samonicijativno prekopavanje kanala kao što se juče desilo u Marićima i Batkoviću.

„Došlo je do sukoba među ljudima i morali smo intervenisati, jer je Štab civilne zaštite taj po čijim odlukama policija reaguje“, rekao je Vasilić.

Nakon sjednica, članovi Kriznog štaba uputili su se u obilazak Dvorova i ostalih ugroženih područja.

Ostavi poruku