SHARE

Више од 1 000 кућа у бијељинској мјесној заједници Дворови је потопљено и у току је евакуација становништва, јавио је дописник Срне.Вода и даље непрестано надолази, а бујица иде поред магистралног пута Бијељина – Рача.На терену су екипе Цивилне заштите, полиције, војници, багери, камиони. Становништво се евакуише колико може. Ситуација је драматична, људи су на улицама и све је неизвјесно. Из минута у минут се стање мијења, предузимају се мјере које су у нашој моћи, али у оваквој катастрофалној ситуацији и мјере су нам ограничене”, рекао је новинарима шеф Одсјека бијељинске Цивилне заштите Драго Ристић.

Он је навео да је потопљена и Бања Дворови, гдје је у току евакуација више десетина породица.

Министар финансија Репблике Српске Александар Џомбић и начелник општине Бијељина Мићо Мићић оцијенили су да је ситуација на подручју Семберије и даље алармантна, иако је у насељима Амајлије, Јања и Попови забиљежен пад нивоа ријеке Дрине.

“Имамо нформацију да су сада угрожена подручја нижа од ових насеља, те Дворови и Даздарево. Требаће доста времена да сва та вода отекне, јер је ниво ријеке Саве повећан због великог улива Дрине”, рекао је Џомбић у Бијељини.

Дрина је ноћас ушла у Дворове , Даздарево, Криву Бару и Гојсовац. Угрожено је 2000 кућа али то није коначан број јер је село Батковић врло брзо заплављено и пут до Дворова је пресјечен. Вода надире кроз то село према Трњацима и сјеверном дијелу Семберије ка Рачи. Дрина је ноћас запријетила и граду, али је стала у насељу Пет језера у којем је дошла манастира Свете Петке и Комитске улице у коју је јутрос и ушла. До угрожених села долазе припадници Цивилне заштите чамцима и војска с великим камионима доносећи људима воду и храну.

У варошици Јања у којој је заплављено 700 кућа вода се повукла из доброг дијела насеља и магистрални пут према Зворнику је проходан. Семберце у оваквој тешкој ситуацији може колико толико да радује и чињеница да је проток Дрине у Бајиној Башти и Зворнику у паду , јутрос је износио 2200 односно 2720 кубика.

Из бијељинске “Електродистибуције” кажу да је искључен 21 трафо и два далековода у Кривој бари и Гојсовцу, док су без струје Дворови, Амајлије, Попови и Дијелови. Двије трафо-станице искључене су и у Бијељини, али град неће остати без струје.

Пут Бијељина-Павловића мост је у прекиду, као и пут Бијељина-Рача у мјесту Гојсовац код бензинске пумпе “Нешковић”, па се саобраћај према Граничном прелазу Рача одвија алтернативним правцем Батковић – Бродац – Рача.

На подручју Попова Поља ниво воде је током ноћи порастао за око пола метра, па је у току исељавање још неколико стамбених објеката, док је у појединим поплављеним подручјима у Херцеговини ниво воде у паду, потврђено је Срни у Општинском штабу Цивилне заштите.

На подручју општине Билећа, одакле је из насеља Језерине и Плужине исељено двадесетак стамбених и помоћних објеката, ниво подземних вода не расте, па од јуче није било нових исељавања.

У петнаестак села невесињске општине поплављено је 40 кућа и око 150 штала и других објеката, а становништво и стока евакуисани су на безбједнија мјеста.

Ниво воде на подручју Петропавловог манастира код Требиња је у благом опадању, док је без путне комуникације десетак села у Поповом и Петровом пољу.

На подручју Љубомира набујале подземне и бујичне воде поплавиле су село Подосоје, гдје је од јуче исељено шест кућа, а становништво је евакуисано чамцима, јер је само на тај начин могућ прилаз кућама.

Припадници Цивилне заштите су становништву у селима која су угрожена или одсјечена поплавама чамцима достављали храну и друге неопходне намирнице. Проток воде кроз Требиње је непромијењен и износи 380 метара кубних у секунди.

У осталим деловима РС, који су претходних дана поплављени, ситуација се смирује.

Водостај ријека у Федерацији БиХ је у опадању и стање се стабилизује, осим када је ријеч о водостају ријеке Саве и Спрече, који је у порасту, саопштено је из Федералне управе цивилне заштите.

СТАЊЕ У СРБИЈИ И ДАЉЕ ТЕШКО

У поплављеним подручјима на западу Србије и даље је тешко, иако је водостај Дрине у стагнацији, а Лима у Пријепољу у знатном опадању.

Најугроженија подручја су Лозница, Пријепоље, Бродарево и Прибој. Из угрожених подручја евакуисано је око 1.500 мештана, а око 3.000 објеката је под водом. Најтеже стање је у Бањи Ковиљачи. Дрина се повлачи и у неким деловима ниво воде је мањи за два метра, али проблем праве подземне воде.

У лозничком крају поплављено је 6.000 хектара, а 1.000 кућа је под водом.

У Љубовији, Малом Зворнику и Лозници и ноћас су била организована дежурства.

Водостај Саве у близини Шапца стагнира, док је ниво Лима код Пријепоља почео да опада, па током протекле ноћи није било нове евакуације становништа из поплављених подручја.

У ЛИЦИ ОДСЈЕЧЕНА СЕЛА, ХРВАТСКА КОСТАЈНИЦА У ОПАСНОСТИ

У Личко-сењској жупанији у Хрватској проглашено је ванредно стање одбране од поплава за насеља Доњи Косињ, Липово поље, Горњи Косињ и Косињски Баковац, а ниво ријеке Лике јутрос је износио 491 центиметар и стално је у порасту, јављају хрватски медији.

Села Сушањ, Косињска Баковица, Доњи Косињ и Рудинка су одсјечена, а вода је одсјекла све локалне путеве према Горњем и Доњем Косињу те Липовом Пољу, али још није ушла у подруме кућа и пољопривредних објеката. За евакуацију становништво организован је превоз са пет чамаца.

У Сисачко-мославачкој жупанији јуче се у мјесту Куљани излила Уна и пријети кућама. На коловозу има воде, те је затворен пут Хрватска Костајница-Двор. У граду су уведена и 24-часовна дежурства.

Водостај Неретве пада у Метковићу, а расте у Опузену и на ушћу у море, а на снази је и даље ванредно стање за Плоче, Метковић, Опузен и Кулу Норинску.

Представници Хрватских вода су на састанку Штаба који је одржан јуче у подне нагласили да тренд смањења водостаја Неретве не значи и смањење проблема на десној обали гдје ће у поплављеним подручјима ниво воде и даље расти, а повлачење ће трајати више дана, највјеројатније двоструко дуже од времена плављења.

Што се тиче напајања електричном енергијом на подручју Дубровачко-неретванске жупаније и Града Метковића, наглашено је да се још неће искључивати трафостаница Јерковац и Метковић 14, која се налази на десној обали Неретве и покрива најугроженије подручје, Загребачку улицу и Улицу неретванских гусара, већ ће евентуално доћи само до парцијалног искључивања мањег броја потрошача.

Завод за јавно здравство Дубровачко-неретванске жупаније саопштио је да грађани не користе воду из бунара, већ искључиво из јавних водовода и, иако је бактериолоши исправна, ради превентиве, оставити је да се исталожи, а потом је прокувати.

SHARE

Оставите одговор