SHARE

За 500 породица из поплављених домаћинстава у Јањи код Бијељине данас су допремњени пакети помоћи из Републичких робних резерви у којима се налазе храна и основни хигијенски прибор, јавља извјештач Срне.Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић је у име владиног тима за праћење елементарних непогода обишао угрожено подручје како би сагледао ситуацију и на лицу мјеста сазнао које су потребе поплављеног становништва.

“Владин тим ће од понедјељка посјетити пет најугроженијих центара који су погођени поплавама како би процијенили штету и пронашли начине за њену санацију”, рекао је Глухаковић.

У Јањи је под водом Основна школа “Меша Селимовић” а угрожена и амбуланта Дома здравља.

Директор Дома здравља Златко Максимовић рекао је да, без обзира на тежину ситуације, становништво на поплављеним подручјима неће остати без здравствене заштите.

Под водом је и фабрика за прераду воћа и поврћа “Семберка” у Јањи.

Директор Светлана Манојловић каже да је стање у предузећу драматично, висина воде у просторијама је 80 цениметра, потопљене су неке залихе робе, уништене машине и инсталације које нису могле бити измјештене.

Посљедњи пут када је ово подручје љетос поплављено штзета је само у “Семберци” процијењена на 1,3 милиона марака, а према ријечима Манојловићеве сада је та штета много већа.

Шеф одсјека Цивилне заштите у Бијељини Драго Ристић рекао је током обиласка поплављеног подручја у Јањи да је проток Дрине од 4000 метара кубних у секунди који је ноћас забиљежен највећи до сада измјерен и да је плавно подручје у општини проширено.

Ристић каже да је проток из хидроцентрале Зворник данас смањен на 3 600 метара кубних у секунди и да се у поподневним часовима очекује благи пад водостаја Дрине.

SHARE

Оставите одговор