SHARE

Канцеларија високог представника /ОХР/ остаће у БиХ, али неће ништа радити – рекао је директор Међународне кризне групе (ИГЦ) за Балкан Марко Прелец.Он је објаснио да је то резултат компромиса стране која заговара останак ОХР-а и оне која тражи његово затварање.

“ОХР ће остати у БиХ као неки вид хитне службе. У међувремену, ЕУ ће спровести једну меку транзицију и преузети главну улогу у земљи, рекао је Прелец за “Глас Српске”.

Он је потврдио да се на посљедњој сједници Управног одбора Савјета за примјену мира (ПИК) није говорило о трансформацији ОХР-а.

За објављивање докумената америчке дипломатије на портал сајту “Викиликс”, Прелец је рекао да је то догађај за који владе и јавност још не могу и не знају да процијене шта тачно значи, али да ће убудуће многи званичници више пазити шта и гдје говоре.

Коментаришући активности предсједника Србије и Хрватске Бориса Тадића и Иве Јосиповића на помирењу у региону, Прелец је рекао да је то добро јер се ствара и сигуран конекст у којем БиХ може даље да се развија на путу према Европи.

SHARE

Оставите одговор