Kancelarija visokog predstavnika /OHR/ ostaće u BiH, ali neće ništa raditi – rekao je direktor Međunarodne krizne grupe (IGC) za Balkan Marko Prelec.On je objasnio da je to rezultat kompromisa strane koja zagovara ostanak OHR-a i one koja traži njegovo zatvaranje.

„OHR će ostati u BiH kao neki vid hitne službe. U međuvremenu, EU će sprovesti jednu meku tranziciju i preuzeti glavnu ulogu u zemlji, rekao je Prelec za „Glas Srpske“.

On je potvrdio da se na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (PIK) nije govorilo o transformaciji OHR-a.

Za objavljivanje dokumenata američke diplomatije na portal sajtu „Vikiliks“, Prelec je rekao da je to događaj za koji vlade i javnost još ne mogu i ne znaju da procijene šta tačno znači, ali da će ubuduće mnogi zvaničnici više paziti šta i gdje govore.

Komentarišući aktivnosti predsjednika Srbije i Hrvatske Borisa Tadića i Ive Josipovića na pomirenju u regionu, Prelec je rekao da je to dobro jer se stvara i siguran konekst u kojem BiH može dalje da se razvija na putu prema Evropi.

Ostavi poruku