SHARE

Исламски терористи покушавали су регрутовати нове екстремисте и у БиХ, произилази из објављеног тајног телеграма на “Викиликсу” из децембра 2005. године, који је Стејт департменту послао амерички амбасадор у Паризу.Како пишу “Независне новине”, 29. новембра 2005. године француска полиција је ухапсила шесторицу осумњичених за финансирање екстремиста и терористичких циљева. Према садржају ове депеше, група је у више наврата боравила у БиХ, гдје је покушала да регрутује исламске борце за Ирак. Према тада доступним сазнањима, група је припадала фундаменталистичком Таблих покрету.

У једној од депеша стоји и да је прослављени писац и совјетски дисидент Александар Солжењицин, америчком амбасадору у Москви са митрополитом Кирилом упутио критике због одлуке о признавању независног Косова. Ријеч је о депеши од 4. априла 2008. године, коју је послао тадашњи одлазећи амерички амбасадор у Русији Вилијам Бернс.

“Солжењицин је амбасадору поновио своје примједбе на независност Косова. Зашто би, упитао је реторички, Срби били одговорни за Милошевићеве гријехе”, пише у депеши.

У документу из 2004. године пише да је Хрватска у бољем стању од Румуније и Бугарске за улазак у ЕУ. То је закључио тадашњи комесар за спољну политику ЕУ Крис Патен. Он и амерички амбасадор у Бриселу су коментарисали и сарадњу Хрватске и Хашког суда и рекли да их је шокирао извјештај Карле дел Понте, тадашњег хашког тужиоца, која је тада Хрватској дала пролазну оцјену за сарадњу иако је генерал Анте Готовина још био на слободи.

Џулијан Асанж, власник портала “Викиликс”, намјерава да објави око 250 000 повјерљивих информација у временском распону од 1966. године до фебруара ове године које су размјењивале америчке амбасаде широм свијета са Стејт департментом и међу собом.

SHARE

Оставите одговор