Islamski teroristi pokušavali su regrutovati nove ekstremiste i u BiH, proizilazi iz objavljenog tajnog telegrama na „Vikiliksu“ iz decembra 2005. godine, koji je Stejt departmentu poslao američki ambasador u Parizu.Kako pišu „Nezavisne novine“, 29. novembra 2005. godine francuska policija je uhapsila šestoricu osumnjičenih za finansiranje ekstremista i terorističkih ciljeva. Prema sadržaju ove depeše, grupa je u više navrata boravila u BiH, gdje je pokušala da regrutuje islamske borce za Irak. Prema tada dostupnim saznanjima, grupa je pripadala fundamentalističkom Tablih pokretu.

U jednoj od depeša stoji i da je proslavljeni pisac i sovjetski disident Aleksandar Solženjicin, američkom ambasadoru u Moskvi sa mitropolitom Kirilom uputio kritike zbog odluke o priznavanju nezavisnog Kosova. Riječ je o depeši od 4. aprila 2008. godine, koju je poslao tadašnji odlazeći američki ambasador u Rusiji Vilijam Berns.

„Solženjicin je ambasadoru ponovio svoje primjedbe na nezavisnost Kosova. Zašto bi, upitao je retorički, Srbi bili odgovorni za Miloševićeve grijehe“, piše u depeši.

U dokumentu iz 2004. godine piše da je Hrvatska u boljem stanju od Rumunije i Bugarske za ulazak u EU. To je zaključio tadašnji komesar za spoljnu politiku EU Kris Paten. On i američki ambasador u Briselu su komentarisali i saradnju Hrvatske i Haškog suda i rekli da ih je šokirao izvještaj Karle del Ponte, tadašnjeg haškog tužioca, koja je tada Hrvatskoj dala prolaznu ocjenu za saradnju iako je general Ante Gotovina još bio na slobodi.

Džulijan Asanž, vlasnik portala „Vikiliks“, namjerava da objavi oko 250 000 povjerljivih informacija u vremenskom rasponu od 1966. godine do februara ove godine koje su razmjenjivale američke ambasade širom svijeta sa Stejt departmentom i među sobom.

Ostavi poruku