SHARE

Директор Америчког савјета за Косово Џејмс Џатрас изјавио је у интервјуу Срни да открића ”Викиликса” показују “презирање реалности” које карактерише америчку политику на Балкану, јер су амерички лидери давно одлучили да су БиХ и Косово “модели муслиманске демократије” и примјер за америчке “пријатеље” у остатку исламског свијета.Џатрас је истакао да се чињеница да је БиХ претежно хришћанска земља (Срби и Хрвати) или да муслимански лидери у Сарајеву или Приштини уопште нису “умјерени”, већ су дио поновног исламског освајања и нео-отоманизације Балкана, просто не региструје, јер је то у супротности са идеолошким матрицама које нису подложне поновној процјени.

”Мала слика коју нам `Викиликс` даје о томе како се ствара америчка политика и како ће наставити да се ствара – врло је депримирајућа”, истакао је Џатрас.

Он, међутим, сматра да није вјероватно да ће регион Балкана бити у великом степену погођен објављивањем докумената у ”Викиликсу” у директном смислу, јер изгледа да већина “обимног материјала” није о Балкану.

Говорећи о негативним коментарима француског дипломатског савјетника Жана Давида Левита о министру иностраних послова Србије Вуку Јеремићу, које је објавио ”Викиликс”, Џатрас је истакао да Левит ради за “љутог србофоба – француског министра иностраних послова Бернарда Кушнера који је први водио УН администрацију на Косову и предсједавао током најгорег периода уништавања Срба испред `носа` НАТО-а”.

Због тога, каже Џатрас, није изненађујуће да је неприхватљиво све што је мање од тоталног и отвореног потчињавања Београда западном диктату, за разлику од тренутног прикривеног потчињавања.

”Осим тога, Левит је бивши француски амбасадор у Америци, а за резултат тога је да страни дипломата често постаје `већи Американац него Американци` или можда, боље рећи, више Стејт департмент него што је то сам Стејт департмент”, рекао је Џатрас у интервјуу Срни.

”Викиликс” је објавио да је Левит рекао помоћнику америчког државног секретара Филипу Гордону током његове посјете Паризу у септембру 2009. да Вук Јеремић није “модерно лице Србије како се представља” и да он “не ради ништа да охрабри Србе да се врате или учествују у косовској влади”.

На питање о могућим оставкама након што је “Викиликс” објавио велики број повјерљивих докумената америчке администрације, Џатрас је рекао да у Америци данас важни људи не дају оставке због владиних неуспјеха. ”

“Погледајте нападе од 11. септембра. Је ли ико морао дати оставку? Је ли ико био одговоран? Не. Што се тиче `Викиликса`, ако власти могу наћи ко је одавао документе, ти `мали` људи биће кривично гоњени. Они ће пробати да пронађу начин да зачепе рупе техничким поправкама. Они ће хаковати `Викиликс` да покушају да спријече приступ документима. Ми то зовемо `затварање врата штале након што је коњ изашао`”, рекао је Џатрас.

Он сматра да неће доћи до било каквог напора да се размотре најзначајнији аспекти овог феномена – да америчка влада има на располагању велике количине врло добрих обавјештајних извјештаја и анализа, а скоро све се то одбацује у корист идеолошких предрасуда.

“Да ли знамо да пакистанска влада и ИСИ обавјештајна служба стоје иза талибана? Наравно. Да ли знамо да су наши дивни саудијски пријатељи главни покретачи и финансијери који стоје иза глобалног џихада? Наравно. Обје земље су `вјерни савезници у борби против тероризма` и `умјерене проамеричке муслиманске земље` зато што су наши лидери запели на идеји да Американци треба да су савезници са исламом, `толератном религијом мира` коју је `отела шачица екстремиста`. Имамо тоне вјеродостојних информација да је тај поглед скроз погрешан. Али, нема везе. Идеологија превагне над реалношћу”, истакао је Џатрас.

Он сумња да постоји неко моћан иза ”Викиликса”, али мисли да овај случај указује на рањивост званичних информација на ”герилске” нападе споља, са сарадницима изнутра.

”Америчка влада је била прва и најистакнутија мета због очигледних разлога, али неће бити и посљедња. На примјер, “Викиликс” каже да ће ускоро објавити информације о једној од највећих америчких банака одговорних за глобалну финансијску кризу”, истакао је Џатрас.

Он сматра да “цурење” информација показује озбиљно незадовољство америчком владом, или барем Министарством одбране, њеном званичном политиком, појачано преваром која је оправдала рат у Ираку, али које такође настаје из општег цинизма према званичном представљању наводних америчких интереса који су миљама далеко од онога што многи Американци осјећају као истинске интересе те земље.

“Мислим да ми причамо углавном о наивном, идеалистичком, љевичарском цинизму, базираном мање на конкретном познавању стварног свијета него на обојеној машти храњеној сликама владине корупције, популарној у америчким филмовима, које су постале избезумљујуће стварне кроз лажи о Ираку и Авганистану”, нагласио је Џатрас.

Он сматра да сигурно постоји много људи у америчкој влади који постављају управо питање како је могуће да неко украде стотине хиљада страница дипломатских докумената Стејт департмента, а да не буде примијећен, а то открива тешкоће заштите електронских информација које су доступне хиљадама људи.

”Али кад било који запослени са одобрењем и неком намјером може ушетати у владину канцеларију са флешом величине нокта и скинути фајлове на исти начин као што дјеца скидају пјесме – то је веома тешко зауставити”, рекао је у интервјуу Срни бивши дипломата и аналитичар Републичког националног комитета у Сенату САД Џејм Џатрас.

SHARE

Оставите одговор