Neretva se noćas izlila u opštini Čapljina, u Šurmancima i Počitelj polju, a teška situacija je i u Nerezima, Svitavi i Karaotoku gdje je toku evakuacija stanovništva iz oko 180 kuća.Zbog visokog vodostaja i izlivanja Neretve zatvoreni su granični prelazi Gabela Polje i Doljani, kao i regionalni put Gabela Polje – Čapljina, saopšteno je iz federalne Civilne zaštite.

Drina je poplavila centar Goražda i 150 stanovnika već je evakuisano, dok su pojedini dijelovi opštine ostali bez električne energije, a i telefonske veze su u prekidu.

Vodostaj Drine iznosi pet metara, a usljed plavnog talasa prelio je tablu za očitavanje pa se nivo ne može mjeriti.

Zbog izlivanja Bune na području Mostara i dalje je zatvoren za saobraćaj lokalni put Buna – Blagaj, a poplavljeno je više kuća na lokalitetu naselja Mlinice.

Vodostaj Bune iznosi 355 centimetara i veći je za oko 25 centimetara nego juče.

Vodostaj Jasenice trenutno iznosi 185 centimetara, a tokom noći evakuisano je stanovništvo iz tri kuće na Luci u starom gradu, a teška situacija je i na Carini gdje je ugroženo više stambenih objekata.

U opštini Ravno je zbog velike količine vode zatvoren regionalni put Hutovo – Ravno, u mjestu Vrutak, a prekidu je i dionica Trnovica – Ravno.

Zaselak Čajtoš odsječen je od ponedjeljka, a selu Vela Međa situacija je alarmantna. Voda je porasla za jedan metar i poplavila većinu stambenih i privrednih objekata, a evakuisano je stanovništvo iz dvije kuće.

Vodostaj rijeke Bregave u opštini Stolac iznosi 106 centimetara.

Podzemne vode poplavile su podrume u stambenim zgradama blizu korita Bregave, a visina vode je oko pola metra.

U kanjonu ispod sela Prenj Bregava se izlila i poplavila dio poljoprivrednog zemljišta, saobraćaj na lokalnom putu Prenj – Habatnice je otežan, dok je na pravcu Rivine – Greda – Piletaje prohodan za sva vozila.

Ostavi poruku