SHARE

Водеће политичке странке из Републике Српске /РС/ и Федерације БиХ /ФБиХ/ јединствене су у ставу да пресуду Европског суда за људска права у Стразбуру у случају “Сејдић и Финци против БиХ” треба провести што прије. али су им и даље дијаметрално различите позиције када је ријеч о томе како то учинити, односно да ли провести само одлуку суда или шире уставне промјене.Странке из РС категоричне су у ставу да треба провести само одлуку Суда, без даљих уставних промјена, док странке из ФБиХ инсистирају да провођење одлуке Суда буде дио ширих уставних промјена.

Високо функционер Савеза независних социјлдемократа Душанка Мајкић рекла је да је став ове странке да може да буде проведена само одлука Суда, а да нема говора о отварању пакета уставних промјена, јер то не одговара РС.

Истичући да је пресуда Суда могла да буде проведена много раније, она је упозорила да ће бити теже наћи рјешење за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, јер је то “дирање у саму зјеницу ока Устава БиХ”.

Предсјеник Српске демократске странке Младен Босић рекао је на конференцији за новинаре у оквиру скупа под називом “Како имплементирати пресуду Европског суда за људска права у случају Сејдић и Финци?” да су странке из РС спремне да ово питање буде одмах ријешено и да имају договорено рјешење.

“У РС постоји сапремност да буде проведена одлука Суда у Стразбвуру и усвојена клаузула да из РС буде биран један члан Преедсједништва БиХ”, истакао је Босић, додајући да се очекује да такав консензус буде постигнут међу странкама у ФБиХ.

Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић сматра да није могуће провести одлуку Суда, а да не буде промијењена суштина Анекса четири Устава БиХ.

Он сматра да ову одлуку треба провести до 30. јуна наредне године.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић наводи да ову пресуду треба искористити као повод за свеобухватнију реформу Устава БиХ.

Истичући да реформу Устава БиХ треба провести од врха до нижих аката, предсједник Странке демократске акције Сулејман Тихић сматра да је “априлски пакет” добра основа за то и да се не може преписати ниједно европско рјешење.

Високи функционер Социјалдемократске партије БиХ Лидија Кораћ рекла је да се не треба задржати само на пресуди у случају “Сејдић и Финци”, него треба приступити уставним промјенама које ће да укључују и ову пресуду.

SHARE

Оставите одговор