Vodeće političke stranke iz Republike Srpske /RS/ i Federacije BiH /FBiH/ jedinstvene su u stavu da presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH“ treba provesti što prije. ali su im i dalje dijametralno različite pozicije kada je riječ o tome kako to učiniti, odnosno da li provesti samo odluku suda ili šire ustavne promjene.Stranke iz RS kategorične su u stavu da treba provesti samo odluku Suda, bez daljih ustavnih promjena, dok stranke iz FBiH insistiraju da provođenje odluke Suda bude dio širih ustavnih promjena.

Visoko funkcioner Saveza nezavisnih socijldemokrata Dušanka Majkić rekla je da je stav ove stranke da može da bude provedena samo odluka Suda, a da nema govora o otvaranju paketa ustavnih promjena, jer to ne odgovara RS.

Ističući da je presuda Suda mogla da bude provedena mnogo ranije, ona je upozorila da će biti teže naći rješenje za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, jer je to „diranje u samu zjenicu oka Ustava BiH“.

Predsjenik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić rekao je na konferenciji za novinare u okviru skupa pod nazivom „Kako implementirati presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci?“ da su stranke iz RS spremne da ovo pitanje bude odmah riješeno i da imaju dogovoreno rješenje.

„U RS postoji sapremnost da bude provedena odluka Suda u Strazbvuru i usvojena klauzula da iz RS bude biran jedan član Preedsjedništva BiH“, istakao je Bosić, dodajući da se očekuje da takav konsenzus bude postignut među strankama u FBiH.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović smatra da nije moguće provesti odluku Suda, a da ne bude promijenjena suština Aneksa četiri Ustava BiH.

On smatra da ovu odluku treba provesti do 30. juna naredne godine.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić navodi da ovu presudu treba iskoristiti kao povod za sveobuhvatniju reformu Ustava BiH.

Ističući da reformu Ustava BiH treba provesti od vrha do nižih akata, predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić smatra da je „aprilski paket“ dobra osnova za to i da se ne može prepisati nijedno evropsko rješenje.

Visoki funkcioner Socijaldemokratske partije BiH Lidija Korać rekla je da se ne treba zadržati samo na presudi u slučaju „Sejdić i Finci“, nego treba pristupiti ustavnim promjenama koje će da uključuju i ovu presudu.

Ostavi poruku