Nakon izlivanja rijeke Drine na magistralni put Ustiprača –Višegrad, kod mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, ova saobraćajnica je od noćas u prekidu.Vozila se iz pravca Užica usmjeravaju iz Dobruna preko Bijelog Brda-Rudog-Brodara i dalje prema Sarajevu i Goraždu.

Zbog poplave je obustavljen i saobraćaj na regionalnom putu Višegrad- Višegradska banja i Prelovo, pa je Rehabilitacioni centar „Vilina vlas“ i desetine sela u višegradskoj Župi odsječeno od svijeta.

Poplavljen je i lokalni put Višegrad – Drinsko.

Na Drini ćuprija i ovaj je put izdržala nalet vodene bijice iako su poplavljeni svi njegovi stubovi i voda se popela visoko uz lukove.

Na Hidroelektrani „Višegrad“ noćas je zabilježen protok vode od 4.000 metara kubnih u sekundi, najviše od kada objekat postoji od 1989. godine.

Pripadnici Civilne zaštite, policije, Granične policije i radnici nekih firmi noćas su evakuisali građane iz desetak kuća u poplavljenom naselju Dušče.

Voda se ulila i u nekoliko kuća na Mezalinu, Kalatama i kod robne pijace koja je od sinoć pod vodom rijeke Rzava, pritoke Drine.

Ostavi poruku