SHARE

Више од 140 људи до сада је евакуисано са подручја угрожених поплавама због пораста водостаја река у сливу Дрине, као и водостаја Лима, који је у сталном порасту, специјалистички тимови за спасавање и рад на води из Ниша и Београда су на терену, а активностима координирају припадници Сектора за ванредне ситуације.Уводе се мере редовне са најавом ванредне одбране од поплава на рекама Лим и Дрина са притокама на уливу, на територијама општина Пријепоље, Прибој, Бајина Башта, Љубовија, Мали Зворник, Лозница, Богатић.

Порастом реке Дрине у општини Љубовија, угрожено је око 300 објеката са око 1.400 становника, до сада је евакуисано 30 домаћинстава, а вода угрожава пољопривредно земљиште, индивидулана домаћинства и привредне објекте.

У Љубовији општински штаб је прогласио ванредну ситуацију, а предузете су мере за забрану коришћена воде за пиће, пошто је угрожено извориште “Грабовица”.

Вода и даље надолази, а становници су углавном смештени код рођака и пријатеља, а обезбеђен је и смештај у Соко Граду, манастирском комплексу и у школама.

Вода није за пиће и користи се искључиво за техничке потребе, а исељена су и викенд насеља Етносело и Давидовић, где је искључена струја, а становништво је синоћ обавештено о припреми за евакуацију.

Поплавама су најугроженија насеља Ваган и Кашице, као и Стара Љубовија и индустријска зона, а у прекиду је саобраћај на путу Љубовија – Рогачица из правца Бајине Баште, и магистрални пут Љубовија – Мали Зворник, код места Црнча, из правца Шапца.

Због обилних падавина дошло је до изливања Дрине дуж читавог тока у лозничком крају и приобаља од Горње Ковиљаче до Новог Села, а под водом су и викенд насеља.

На подручју Липничког Шора, низводно од Лознице, угрожено је тридесетак домаћинстава, за која је у  припреми организовано измештање са тог подручја, а неким стамбеним објектима у Јелаву вода такође прети.

Градски штаб за ванредне ситуације у Лозници од јуче, непрекидно ради, пошто је прецизно утврдио низ оперативних мера и активности и одредио конкретна задужења за њихову реализацију.

Због нагло повећаног водостаја Дрине, чији ниво и даље расте, градоначелник Лознице Видоје Петровић је на предлог Градског штаба за ванредне ситуације данас прогласио ванредну ситуацију у приобалном појасу дуж читавог тока те реке у лозничком крају.

Том одлуком је наређена евакуација свих домаћинстава у појасу  између реке Дрине и магистралног пута М-19 Мали Зворник-Лозница-Шабац, где су Горња Ковиљача, Бања Ковиљача, Трбушница, Лозничко Поље, Липнички Шор, Јелав, Лешница и Ново Село.

Водостај реке Лим је у сталном порасту, а у Прибоју је као последица изливања те реке евакуисано 20 грађана из четири угрожена објекта.

У угроженим подручјима на активностима спасавања и евакуације где је дошло до плављења стамбених објеката – три куће у Бродареву и пет кућа у Залугу ангажовани су припадници Сектора – екипе ватрогасаца-спасилаца, као и специјалистички тим за спасавање и рад на води из Ниша.

Из угрожених објеката евакуисано је 21 лице и смештени су код пријатеља и рођака, а дошло је и до плављења пута за Ивање преко Сарампова.

Као последица тога, саобраћај је отежан и користи се алтернативни пут преко Лучице, а затворени су мостови ка Ивању, Тоцилову и Ђуровски мост на Бистрици.

У Полимљу је у прекиду пут ка Ивању, а четири моста су затворена за саобраћај. Лим прети да се излије и на магистралу ка граници са Црном Гором у Струговима.

Екипе ватрогасаца спасилаца поставиле су око 500 џакова са песком на прагове најугроженијих објеката и на лицу места се налази специјалистички тим Сектора за ванредне ситуације за

Када је реч о очекиваним променама водостаја на водотоковима, на којима су на снази мере одбране од поплава, на Сави су водостаји у већем порасту до Шапца, а низводно у мањем порасту, са тенденцијом даљег пораста.

На Западној, Јужној и Великој Морави водостаји су у мањем порасту, а наредна три дана водостаји ће на овим рекама бити у мањем и умереном порасту.

На реци Колубари са притокама и Јадру водостаји су у умереном и већем порасту, а наредна два дана водостаји на тим рекама биће у мањем порасту и стагнацији, додаје се у саопштењу.

SHARE

Оставите одговор