У општини Фоча, у којој је због поплаве струја искључена за више од 1 000 домаћинстава, синоћ је проглашено ванредно стање.Мостови на ријекама Бистрици, Хрчавци и Чехотини од синоћ су затворени за становништво и за саобраћај.Основне, средње школе и факултети неће радити до понедјељка.Због повећаног водостаја и изливања Дрине од 23.00 часа синоћ под водом су градско насеље Доње Поље и приградско насеље Јошаница. Евакуација становништва из 10 стамбених зграда у насељу Доње Поље обавља се чамцима.

Тренутни проток воде кроз Фочу износи 3 400 метара кубних у секунди што представља пораст Дрине у посљедња два дана за више од четири метра. Водостај ове ријеке у центру града тренутно износи шест метара и 60 центиметара, речено је на јутрошњој сједници Штаба Цивилне заштите.

Командант овог штаба и начелник општине Фоча Здравко Крсмановић каже да се тренутно не очекује повећање нивоа Дрине из правца Шћепан Поља, као ни прелив воде преко Хидролектране „Мратиње“ на ријеци Пиви, која је од Фоче удаљена 30 километара.

Он је упозорио да је у благом порасту Ћехотина из правца Пљеваља, чији ће водостај бити додатно повећан након падавина које се, према најавама Хидрометеролошког завода Црне Горе, у Пљевљима очекују у наредна два, три дана.

Према Клиничком центру саобраћа се алтернативним путним правцима, јер је од синоћ у прекиду пут који повезује град са болницом.

Крмановић је додао да је жељезни мост на Дрини пуштен за саобраћај да би се растеретили алтернативни правци према болници и насељу Јошаница.

Киша у Фочи и даље пада.

Leave a Reply