SHARE

Влада Републике Српске одобрила је 200.000 КМ помоћи поплављеним општинама и формирала координационо тијело за праћење ситуације у подручјима угроженим поплавама, а најуогроженијим општинама послато је 1 000 пакета животних намирница.Потпредсједник Владе РС Антон Касиповић рекао је да је Влада разматрала информацију о стању у општинама које имају проблема са поплавама, Новом Горажду, Билећи, Фочи, Бијељини, Требињу.”Настојали смо да прикупимо информације из ових општина да видимо на који начин интервенисати и у току дана и ноћи помоћи људима на тим подручјима, због чега смо и формирали координационо тијело које ће континуирано пратити ситуацију и по потреби информисати Владу да бисмо помогли колико је то у овом тренутку могуће”, рекао је Касиповић на конференцији за новинаре након сједнице Владе РС.

Он је навео да су у координационом тијелу, осим њега, министри Слободан Пухалац, Зоран Липовац, Радивоје Братић, Станислав Чађо и Предраг Глухаковић и директор Републичке управе цивилне заштие Милимир Додер.

“Управо се пакују камиони са 1 000 пакета намирница из робних резерви који ће примарно бити дистрибуисани људима који су морали изаћи из својих кућа, а одобрена су и одређена средства општинама да би могле обезбиједити хигијенске пакете”, навео је Касиповић и додао да се на терене налазе министри Омер Бранковић и Предраг Глухаковић и најавио да ће министар Александар Џомбић и он, ако то вријеме допусти, у току дана бити у угроженим општинама.

Касиповић је рекао да је у току и прикупљање податка о школама које имају проблема и да се поуздано зна да дјеца не иду у школу у Новом Горажду и Јањи, као и да је очигледно да ће неке школе морати послужити за смјештај људи који ће морати напустити своје куће.

Он је рекао да је министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац информисао Владу да су сви електроенергетски објекти у функцији, да раде у контролисаном режиму и да се у овом тренутку не препознаје велика опасност за хидроцентрале.

Министар управе и локалне самоуправе РС Зоран Липовац рекао је да је ово министарство из гранта за ванредне ситуације издвојило 120.000 КМ и још 80.000 марака буџетским реалокацијама за помоћ угроженим општинама, од чега Новом Горажду 100.000 КМ и по 50.000 КМ помоћи Фочи и Билећи.

“Ова средства смо као интервентну помоћ намијенили за збрињавање оних који су напустили своје куће”, рекао је Липовац.

Он је додао да је у контактну са начелницима угрожених општина и да је најтежа ситуација у Новом Горажду гдје је ниво Дрине у току ноћи повећан за два и по метра и ријека је потпуно уништила два насеља, у мјестима гдје су борачки и избјеглички станови.

“Процјене су да се ти објекти неће моћи ни обновити. Осим тога, процјена је да струје неће бити мјесец дана, јер је далековод преко Дрине потрган”, рекао је Липовац.

Он је навео да је око 60 породица измјештено, да неки спавају код родбине, додајући да су припадници Оружаних снага БиХ из Устипраче притекли у помоћ, донијевши кревете за 50-так људи који спавају у школама.

Липовац је истакао да вода од јутрос расте 20 центиметара на сат, те да је једина добра вијест за Ново Горажде, која улива наду, то што вода у Фочи ноћу опада, што би могло смањити водостај и у овој општини.

Он је рекао да вода у Вишеграду опада, додајући да је највећи проблем био прекид једне саобраћајнице, али има друга која је у функцији.

Према његовим ријечима, ситуација у Фочи је такође тешка, јер се у граду излила канализација, двије зграде су исељене, а пет је одсјечено водом па се храна становницима допрема чамцима.

“У Бијељини је тренутно стање под контролом. Проблема има у Амалијама и Јањи, мада се вечерас очекује раст водостаја. Ово је шеста поплава у Јањи ове године”, напоменуо је Липовац.

Он је рекао да у Требињу стање није критично и додао да је неколико кућа у Поповом пољу угрожено.

“У Билећи нема проблема, али у Плужинама и Језеринама исељено је 12 кућа, а претпоставља се да би до вечерас још 10-так кућа могло бити исељено”, навео је Липовац.

SHARE

Оставите одговор