Drina, čiji protok na Hidroelektrani Mali Zvornik jutros iznosi 3 000 metara kubnih u sekundi, poplavila je domaćinstva i poljoprivredno zemljište u Tabancima, Tršiću, Roćeviću i Srednjem Šepku, saopštila je Civilna zaštita Zvornik.Rukovodilac Civilne zaštite Stevo Ivanović rekao je Srni da je u Srednjem Šepku i Tršiću poplavljeno po 10 domaćinstava, a u Karakaju pet. Pripadnici civilne zaštite čamcima pomažu stanovništvu da evakuišu stoku i materijalna dobra.

Voda se izlila i na magistralni put Zvornik – Bijeljina, u naselju Tršić, pa se saobraćaj odvija jednom kolovoznom trakom.

„U poplavljenim naseljima isključeni su objekti za napajanje električnom energijom, a grad nema ni pitku vodu, pa se stanovništvo snabdijeva iz cisterni“, rekao je Ivanović.

On je dodao da je zbog naglog porasta vode, saobraćaj putničkih vozila preusmjeren kroz grad, dok teretna vozila i autobusi i dalje prolaze magistralnim putem, pored Autobuske stanice.

Ističući da ovoliki vodostaj Drine nije zabilježen od šezdesetih godina prošlog vijeka, Ivanović je rekao da se voda izlila i u zvorničkom naselju B-blokovi u gradu, gradskom stadionu, dok je poplavljena i ulica koja prolazi pored hrama u izgradnji.

Ivanović je rekao da će protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik ostati na istom nivou u toku dana, sa možda blagom tendencijom porasta.

On je dodao da je jutros u 8.30 sati zabilježen protok Drine na višegradskoj Hidrelektrani od 3 568 metara kubnih u sekundi, a na Hidroelektrani Bajina Bašta 3 800 metara kubnih u sekundi.

Ivanović je rekao da je, u odnosu na 1.00 sat noćas, primjetan pad vodostaja na Hidrelektrani Višegrad, dok je na Hidroelketrani Bajina Bašta povećan za oko 100 metara kubnih u sekundi.

Ostavi poruku