Članice Upravnog odbora /UO/ Savjeta za provođenje mira /PIK/ pokušavaju imputirati odgovornosti cijelom narodu za genocid, koji se nije desio, i nastoje ućutkati i zastrašiti sve one koji o zločinu u Srebrenici imaju drugačija saznanja, rečeno je Srni u kabinetu predsjednika Republike Srpske /RS/ Milorada Dodika povodom zaključaka PIK-a.„Potpuno je nepotrebna i neprihvatljiva paušalna ocjena članica UO PIK-a o karakteru masakra u Srebrenici. Ono što zabrinjava je i pokušaj ograničavanja slobode mišljenja i izražavanja, što je potpuno nepoznato savremenim demokratskim državama“, rečeno je iz kabineta predsjednika RS.

Republika Srpska ostaje privržena svom ranijem stavu da niko ko je počinio ratni zločin ne može uživati zaštitu bilo koje institucije u Srpskoj i da svi koji su počinili ratne zločine, ma kome narodu pripadali, moraju u pravičnim sudskim procesima odgovarati za svoja nedjela.

„Nijedna relevantna ličnost ili institucija u RS nikada nije negirala da se u Srebrenici desio užasan ratni zločin. Međutim, informacije do kojih se gotovo svakodnevno dolazi uvjeravaju nas da se zločin u Srebrenici nikako nije i ne može okarakterisati kao genocid“, rečeno je Srni u kabinetu predsjednika RS.

UO PIK-a, koji je juče i prekjuče zasjedao u Sarajevu, u kominikeu je naveo da se „genocid u Srebrenici, ratni zločini i zločini protiv humanosti počinjeni tokom sukoba u BiH ne smiju zaboraviti niti negirati“.

UO PIK-a pozvao je vlasti u BiH da u potpunosti sarađuju sa Haškim tribunalom i da ispune svoje obaveze prema međunarodnom pravu u pogledu hapšenja i izručivanja svih haških optuženika i bjegunaca, posebno Ratka Mladića, kao i da rade na razbijanju mreža njihovih pomagača.

Ostavi poruku