Većina građana Srbije, čak 93,5 odsto, smatra da ova zemlja ne bi trebalo da uhapsi i izruči osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža ako bi se našao u Srbiji, rezultati su ankete koju na svom sajtu provodi beogradski list „Blic“.Na pitanje „Da li bi Srbija trebalo da uhapsi i izruči Asanža po Interpolovoj potjernici“, ako se nađe u ovoj zemlji, samo 6,4 odsto učesnika ankete odgovorilo je potvrdno.

Interpol je raspisao „crvenu potjernicu“ za Džulijanom Asanžom, osnivačem vebsajta „Vikiliks“, kako bi se omogućilo njegovo hapšenje ako se pojavi u nekoj od zemalja članica Interpola.

Kako je objavljeno na sajtu ove međunarodne policijske organizacije, svako ko ima informacije o Asanžu treba da o tome obavijesti nacionalnu ili lokalnu policiju. Kao krivica navedeno je „krivično djelo seksualne prirode“, pošto je Asanž u Švedskoj osumnjičen za silovanje, što je optužba koja je prvo odbačena, a potom ponovo aktivirana.

Sajt „Vikiliks“ je prije nekoliko dana počeo da objavljuje tajnu diplomatsku prepisku američke administracije i diplomatije, a najavio je da će uskoro biti objavljeni novi dokumenti i da će se na meti naći američke banke.

Ostavi poruku