Колегијум Народне скупштине Републике Српске пролонгирао је до идућег уторка избор делегата у Вијеће народа РС и делегата из РС у Дом народа парламента БиХ због приговора Нове хрватске иницијативе и Хрватске сељачке странке.Приговор НХИ-ХШ односи се на избор четири члана комисије која је бирала хрватске делегате у Вијеће народа.

Предсједник Скупштине Игор Радојичић објаснио је након сједнице колегијума да Скупштина не може даље да врши избор делагата јер је у току жалбена процедура, пошто је Централна изборна комисија БиХ у правној поуци ХШ-НХИ навела да „нелегални подносилац недозвољеног акта“ има право да се жали Суду БиХ.

Он је рекао да је ЦИК донио „врло необично и нелогично рјешење, односно накарадну одлуку која нема било какав правни основ“.

„ЦИК БиХ јуче је донио рјешење којим одбацује приговор НХИ – ХШ, констатујући да је НХИ-ХШ нелегални подносилац, јер није учесник у процесу избора, и да приговор није дозвољен, јер Изборни закон познаје само жалбу Суду БиХ“, појаснио је Радојићић.

Према Радојичићевим ријечима, ЦИК је овим направио преседан, јер се упетљао у нешто што нема било какав правни основ, пошто је Изборним законом БиХ предвиђено да се жалбе на одлуку о верификацији подносе Суду БиХ.

Радојичић је подсјетио да је ЦИК верификовао све кандидатске листе још у петак и одлуку о томе доставио Народној скупштини РС.

Он је рекао да ће друга сједница Народне скупштине бити прекинута на четвртој тачки дневног реда, која се односи на избор скупштинских радних тијела, и да ће у наставку сједнице у уторак, под условом да буде ријешен приговор НХИ-ХШ, бити извршен избор делегата.

Ostavi poruku