SHARE

Народна скупштина Републике Српске /РС/ прихватила је иницијативу клубова посланика СНСД-а и СДП БиХ/СДА за измјену члана 79 Устава РС којом је предвиђено да парламент има предсједника и до три потпредсједника, умјесто предсједника и два потпредсједника како је до сада било прописано.За иницијативу је гласало 79 посланика, два су била против, а ниједан уздржан.

Посланици су обавезали Одбор за уставна питања да у року од 15 дана припреми текст нацрта уставног амандмана и достави га парламенту с образложењем.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић рекао је да треба доћи до уставне норме која неће правити проблеме у животним ситуацијама.

Он је нагласио да су данас у парламентарној расправи отворена питања која у процедури која слиједи треба разјаснити и тражити најбоље могуће рјешење и да је оптимална форма нешто о чему се тек слиједи дискусија.

“Могуће су различите животне ситуације и зато норма мора да их претпостави, а уз то свака уставна промјена мора бити резултат веома широког политичког консензуса будући да је потребна двотрећинска подршка у парламенту и натполовична подршка у сваком од четири клуба у Вијећу народа РС”, рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да је 29 амандмана, који су у парламенту усвојени великом већином, али су још на чекању у Вијећу народа РС, резултат трогодишњег процеса промјене Устава РС.

Посланик Демократске партије /ДП/ Војислав Глигић рекао је да се противи паушалном “распакивању” Устава РС будући да у њему има норми које је потребније мијењати, као што је члан 80 који предвиђа да предсједник РС одређује ко га мијења у одсуству, а који се показао некомпатибилним са ситуацијом смрти предсједника РС Милана Јелића.

“Да ли одредба `до три` значи да ће бити три кад коме одговара, а кад не одговара може и два и један или ниједан”, упитао је Глигић.

Посланик СДП БиХ Слобоадн Поповић рекао је да се промјени Устава РС треба приступити како би се “обезбиједила четврта столица”, а тиме и заступљеност конститутивних народа и осталих у руководству.

“Осим тога, представника опозиције у руководству парламента треба да бира опозиција, а не владајућа скупштинска већина”, поручио је Поповић.

Посланик ДП-а Драган Чавић рекао је да је за ову странку иницијатива неприхватљива, јер је резултат дневнополитичких потреба односно коалиционог договора СНСД-а и СДС-а. “Опозицији се и Пословником Народне скупштине РС могу дати веће процедуралне могућности, а Устав треба мијењати много озбиљнијим приступом и претходним договором свих политичких субјеката”, поручио је Чавић.

Посланик ПДП-а Зоран Ђерић рекао је да квалификација “до три” отвара питање ко ће одлучити хоће ли бити нула, један, два или три посланика, те да је требало преузети србијанску квалификацију да скупштина има једног предсједника и једног или више потпредсједника. “Зато ћемо тражити да се прецизира ко даје потпредсјендике и како се бирају”, додао је Ђерић.

Клубови посланика СНСД-а и СДП БиХ/СДА поднијели су идентичне приједлоге иницијатива за промјену Устава РС које је потписало свих 37 посланика СНСД-а, три посланика СДП-а БиХ и два посланика СДА.

Тиме би се, образложили су, постигло да конститутивни народи, остали и грађани, равноправно и без дискриминације учествују у власти, да у руководству парламента буду заступљени и представници опозиције и да парламентарна структура буде адекватније заступљена у руководству скупштине.

У скупштинско руководство на конститутивној сједници парламента Српске, одржаној 15. новембра, изабрани су Игор Радојичић из реда осталих /СНСД/, Сњежана Божић из реда српског народа /СДС/, те Рамиз Салкић из реда бошњачког народа /СДА/

Тако у руководству осмог сазива парламента Српске засад нема представника хрватског народа, што је први пут након уставних промјена о конститутивности народа у РС.

SHARE

Оставите одговор