Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen smatra da objavljivanje informacija na sajtu „Vikiliks“ neće imati veliki efekat u BiH i na Balkanu, jer SAD ima solidne odnose sa vlastima BiH i drugih zemlja jugoistočne Evrope.Kantrimen je naglasio da će kredibilitet diplomatije SAD ostati solidan i nakon što je „Vikiliks“ objavio podatke, ako je „uopšte riječ o pravim dokumentima“. On kaže da će biti vidljivo da se kredibilitet američke diplomatije zasniva na dosljednosti u politici.

„Nećemo komentrisati detalje iz navodno internih dokumenata ambasada i Ministarstva spoljnih poslova SAD. Kao što ste već čuli od državnog sekretara SAD Hilari Klinton tako nešto ne može biti pozitivno za formiranje dobrih odnosa i odgovorne politike u svijetu“, rekao je Kantrimen.

Kantrimen je u intervju SRNI, FENI i ONASI napomenuo da postoji mogućnost da objavljivanje tih informacija na „Vikiliksu“ direktno ugrožava život nekih ljudi koji su razgovarali sa ambasadorima SAD, što naravno nije slučaj kada je riječ o Balkanu, već u drugim dijelovima svijeta.

„Vikiliks“ je razljutio SAD, jer je objavio više od 250 000 diplomatskih internih prepiski Stejt departmenta čime su objelodanjene otvoreno grube procijene svjetskih lidera.

Ostavi poruku