SHARE

Замјеник помоћника америчког државног секретара Томас Кантримен сматра да објављивање информација на сајту “Викиликс” неће имати велики ефекат у БиХ и на Балкану, јер САД има солидне односе са властима БиХ и других земља југоисточне Европе.Кантримен је нагласио да ће кредибилитет дипломатије САД остати солидан и након што је “Викиликс” објавио податке, ако је “уопште ријеч о правим документима”. Он каже да ће бити видљиво да се кредибилитет америчке дипломатије заснива на досљедности у политици.

“Нећемо коментрисати детаље из наводно интерних докумената амбасада и Министарства спољних послова САД. Као што сте већ чули од државног секретара САД Хилари Клинтон тако нешто не може бити позитивно за формирање добрих односа и одговорне политике у свијету”, рекао је Кантримен.

Кантримен је у интервју СРНИ, ФЕНИ и ОНАСИ напоменуо да постоји могућност да објављивање тих информација на “Викиликсу” директно угрожава живот неких људи који су разговарали са амбасадорима САД, што наравно није случај када је ријеч о Балкану, већ у другим дијеловима свијета.

“Викиликс” је разљутио САД, јер је објавио више од 250 000 дипломатских интерних преписки Стејт департмента чиме су објелодањене отворено грубе процијене свјетских лидера.

SHARE

Оставите одговор