Interpol je raspisao „crvenu poternicu“ za Džulijanom Asanžom, osnivačem vebsajta „Vikiliks“, koji je pozvao američku državnu sekretarku Hilari Klinton da podnese ostavku.U izjavi „Tajmu“ koju je dao preko Skajpa sa nepoznate lokacije, Asanž je rekao da ona treba da podnese ostavku jer je „odgovorna za izdavanje naredjenja američkim diplomatama da špijuniraju Ujedinjene nacije, što predstavlja kršenje medjunarodnih konvencija koje je potpisala SAD“.

Kako je objavljeno na sajtu Interpola, svako ko ima informacije o Asanžu treba da o tome obavesti nacionalnu ili lokalnu policiju, prenela je agencija Rojters.

„Crvene poternice“ omogućavaju da nalozi za hapšenje, koje izdaju nacionalne policijske vlasti, budu prosledjeni policijama drugih zemalja, kako bi se omogućilo privodjenje osumnjičenih i olakšalo njihovo izručenje.

„Vikiliks“ i njegov osnivač izazvali su nezadovoljstvo SAD i drugih zemalja zbog objavljivanja poverljivih dokumenata, izmedju ostalih i onih povezanih za vojne operacije u Avganistanu i Iraku.

Tokom proteklog vikenda „Vikiliks“ je počeo objavljivanje nekih od 251.287 dokumenata diplomatske prepiske, uglavnom iz poslednje tri godine, izmedju Stejt departmenta i američkih ambasada i konzulata.

Ostavi poruku