SHARE

Интерпол је расписао “црвену потерницу” за Џулијаном Асанжом, оснивачем вебсајта “Викиликс”, који је позвао америчку државну секретарку Хилари Клинтон да поднесе оставку.У изјави “Тајму” коју је дао преко Скајпа са непознате локације, Асанж је рекао да она треба да поднесе оставку јер је “одговорна за издавање наредјења америчким дипломатама да шпијунирају Уједињене нације, што представља кршење медјународних конвенција које је потписала САД”.

Како је објављено на сајту Интерпола, свако ко има информације о Асанжу треба да о томе обавести националну или локалну полицију, пренела је агенција Ројтерс.

“Црвене потернице” омогућавају да налози за хапшење, које издају националне полицијске власти, буду проследјени полицијама других земаља, како би се омогућило приводјење осумњичених и олакшало њихово изручење.

“Викиликс” и његов оснивач изазвали су незадовољство САД и других земаља због објављивања поверљивих докумената, измедју осталих и оних повезаних за војне операције у Авганистану и Ираку.

Током протеклог викенда “Викиликс” је почео објављивање неких од 251.287 докумената дипломатске преписке, углавном из последње три године, измедју Стејт департмента и америчких амбасада и конзулата.

SHARE

Оставите одговор