Britanski list „Gardijan“ je danas, treći dan zaredom, izdvojio prvih 12 strana za novi izbor najinteresantnijih izvoda iz tajnih američkih diplomatskih depeša do kojih je došao vebsajt „Vikiliks“, a najzapaženije mesto je dato neprimerenim ocenama britanskog guvernera na račun aktuelnog premijera i ministra finansija.Guverner centralne Engleske banke Mervin King je u razgovoru sa američkim ambasadorom, prema objavljenoj tajnoj diplomatskoj belešci iz februara, kritikovao uoči izbora u maju Dejvida Kamerona, aktuelnog premijera i njegovog ministra finansija Džordža Ozborna.

On je američkom ambasadoru tada rekao da Kameronu i Ozbornu „nedostaje iskustvo“, kao i da ih u odlučivanju „vode politički kriterijumi“  i „želja da se dopadnu izbornoj bazi svoje Konzervativne stranke“.

King je u razgovoru sa američkim ambasadorom u toku britanske predizborne kampanje ocenio da tada opozičioni političari Kameron i Ozborn „nemaju dubinu razmišljanja“ i da, ukoliko dodju na vlast, neće razumeti pritiske različitih grupa s kojima će biti suočeni u vezi smanjenja javnih trošova, prenela je agencija Rojters.

Agencija podseća da je prošlog meseca jedan od direktora Engleske banke Adam Posen kritikovao guvernera Kinga da se mešao u politiku tako što je, u predizbornom periodu, podržavao plan tada opozicionih konzervativaca o merama štednje koje će primeti kada budu na vlasti.

U drugoj tajnoj poruci iz oktobra 2008, kojoj današnji „Gardijan“ takodje daje vidno mesto, američki amabasador je zabeležio da je jedan insajder obavestio kako je na konvenciji Konzervativne stranke Kameron sprečio Ozborna da objavi informaciju o stavu prema tada rastućoj svetskoj finansijskoj krizi.

U intervju u utorak uveče, američki ambasador Luis Susman je za Bi-Bi-Si (BBC) izjavio da je „dužnost diplomate da izvesti o ovakvim razgovorima“ i da to „nije ogovaranje“. „Ogovaranje su spekulacije, ali tu nije bilo spekulacija“, rekao je ambasador za BBC.

„Gardijan“ je danas podsetio da je ambasador Susman pokušao svojevremeno da utiče na tada laburističkog ministra finansija Alestera Darlinga u vezi finansijske podrške planirane gradnje nove američke ambasade na reci Temzi, što je bivši ministar odbio pravdajući se recesijom, ograničenim budžetom i izborima.

Prema planu predstavljenom u februaru, nova američka ambasada u Londonu bi imala 12 spratova i 30 metara široku sigurnosnu zonu i bila treća po skupoći u svetu, posle Bagdada i Islamabada.

Ostavi poruku