SHARE

Британски лист “Гардијан” је данас, трећи дан заредом, издвојио првих 12 страна за нови избор најинтересантнијих извода из тајних америчких дипломатских депеша до којих је дошао вебсајт “Викиликс”, а најзапаженије место је дато непримереним оценама британског гувернера на рачун актуелног премијера и министра финансија.Гувернер централне Енглеске банке Мервин Кинг је у разговору са америчким амбасадором, према објављеној тајној дипломатској белешци из фебруара, критиковао уочи избора у мају Дејвида Камерона, актуелног премијера и његовог министра финансија Џорџа Озборна.

Он је америчком амбасадору тада рекао да Камерону и Озборну “недостаје искуство”, као и да их у одлучивању “воде политички критеријуми”  и “жеља да се допадну изборној бази своје Конзервативне странке”.

Кинг је у разговору са америчким амбасадором у току британске предизборне кампање оценио да тада опозичиони политичари Камерон и Озборн “немају дубину размишљања” и да, уколико додју на власт, неће разумети притиске различитих група с којима ће бити суочени у вези смањења јавних трошова, пренела је агенција Ројтерс.

Агенција подсећа да је прошлог месеца један од директора Енглеске банке Адам Посен критиковао гувернера Кинга да се мешао у политику тако што је, у предизборном периоду, подржавао план тада опозиционих конзервативаца о мерама штедње које ће примети када буду на власти.

У другој тајној поруци из октобра 2008, којој данашњи “Гардијан” такодје даје видно место, амерички амабасадор је забележио да је један инсајдер обавестио како је на конвенцији Конзервативне странке Камерон спречио Озборна да објави информацију о ставу према тада растућој светској финансијској кризи.

У интервју у уторак увече, амерички амбасадор Луис Сусман је за Би-Би-Си (ББЦ) изјавио да је “дужност дипломате да извести о оваквим разговорима” и да то “није оговарање”. “Оговарање су спекулације, али ту није било спекулација”, рекао је амбасадор за ББЦ.

“Гардијан” је данас подсетио да је амбасадор Сусман покушао својевремено да утиче на тада лабуристичког министра финансија Алестера Дарлинга у вези финансијске подршке планиране градње нове америчке амбасаде на реци Темзи, што је бивши министар одбио правдајући се рецесијом, ограниченим буџетом и изборима.

Према плану представљеном у фебруару, нова америчка амбасада у Лондону би имала 12 спратова и 30 метара широку сигурносну зону и била трећа по скупоћи у свету, после Багдада и Исламабада.

SHARE

Оставите одговор